MC/Palu- parlementariër Henk Ramnandanlal, lid van de vaste commissie ministerie van Financiën, vindt het van eminent belang dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Financiën een allesomvattend onderzoek doen naar de vraag en aanbod van Amerikaanse dollar. Zij kunnen dan gemakkelijk analyseren wat de oorzaken van de dollarschaarste zijn en een efficiënte bestrijdingsmethode inzetten. Ondanks de CBvS ondertussen met US$132 miljoen heeft geïntervenieerd op de valutamarkt in de afgelopen maanden, is de koers op de parallelmarkt gestegen naar SRD 3.45 tot zelfs SRD 3.50 voor een US dollar.
Ramnandanlal vind het noodzakelijk om de vraag van dollars te detailleren en te kijken waarom die eventueel gegroeid is in de laatste paar maanden. Ook data over het aanbod van dollars gedetailleerd naar sectoren zijn noodzakelijk en dan vervolgens een analyse waarom dat aanbod eventueel gedaald is. De monetaire autoriteiten hebben de data en het DNA-lid gaat ervan uit dat zij deze analyse dan ook gepleegd hebben. Waarom De Nationale Assemblee deze informatie vooralsnog niet krijgt, is voor hem nog een raadsel.
Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname moeten volgens de MC/Palu- parlementariër ook ervoor zorg dragen dat de samenleving van voldoende adequate informatie wordt voorzien. ‘Indien er ruimte ontstaat voor ruis kan het schadelijk zijn voor de regering en de Surinaamse economie. Op een valutamarkt waar speculanten een deel van zijn en waar net een krappe balans is tussen vraag en aanbod van buitenlandse valuta is dan elk negatief verhaal in het nadeel van onze Surinaamse dollar (SRD). In deze situatie is daarom elke handeling en vooral ook elke informatie van de monetaire autoriteiten naar de samenleving toe van belang om dat vertrouwen in de Surinaamse economie te versterken en te behouden, maar wat we steeds weer zien is dat het lijkt alsof de monetaire autoriteiten achter de feiten aan het aanhollen zijn.’ Na aanhoudende vragen vanuit de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA) over het cashflowprobleem en de monetaire situatie kwamen de persverklaringen achter elkaar en werden de negatieve verhalen van tafel geveegd’, zegt Ramnandanlal. Ook de cijfers verschaft door het ministerie van Financiën aan DNA gaven bij de halfjaarlijkse evaluatie een ander beeld dan voorgeschoteld door de oppositie.
Ramnandanlal brengt de cashflowproblemen van de overheid in herinnering. “Onlangs is hoogleraar Tony Caram uitgekomen met een vrij negatieve analyse over de huidige economische situatie. Bovendien is de schaarste aan dollars groter aan het worden in de samenleving zonder dat er een aanwijsbare reden voor is. Vooralsnog zijn verklaringen hiervoor vanuit de zijde van de monetaire autoriteiten helaas uitgebleven.”