Comité Kindvriendelijke Media Suriname in aantocht

In 2009 heeft Stichting Weid Mijn Lammeren in Paramaribo en Nickerie meer dan 20.000 handtekeningen ingezameld met het verzoek om schone media in Suriname. Verder is er onder ook een televisiedebat geweest waarbij de toenmalige VRTS voorzitter Werner Duttenhofer heeft verklaard dat de VRTS uitziet naar een Mediawet en media regulering. Helaas moeten wij vandaag concluderen dat de wijze waarop sommige media op bepaalde tijden omgaan met de bescherming van het Surinaamse kind nog steeds absoluut onaanvaardbaar is.
In de middaguren worden programma’s vol geweld (WWE wrestling), vrouwonvriendelijke denkbeelden, immoraliteit en andere negatieve zaken uitgezonden. Morele waarden en normen worden steeds minder hoog gehouden. De frequentie van uitzendingen van kindonvriendelijke programma’s neemt toe. Verontrust over deze zorgwekkende ontwikkelingen hebben verschillende organisaties zich gebundeld deze zijn onder andere : KidzTori, TAS, Stichting Projekten, het Jeugdjournaal, en Stichting Weid Mijn Lammeren.
Het Comité Kindvriendelijke Media Suriname (KMS) zal zich inzetten voor: 1. Classificatie door professionele deskundigen (oa.psychologen, pedagogen en orthopedagogen) van alle tv en radio programma’s. Media dienen rekening te houden met jonge kijkers en luisteraars. Overdag en vroeg in de avond moeten uitzendingen die ongeschikt zijn voor kinderen zoveel als mogelijk worden vermeden. 2. Subsidie voor kindvriendelijke Surinaamse mediaproducties. 3. Voorlichting over de gevolgen van negatieve media beïnvloeding. 4. Een Facebook pagina en een telefoonlijn voor Kindvriendelijke Media in Suriname. 5. Media wetgeving ter bescherming van het Surinaamse kind. Door het grote aantal televisie,- en radiostations is strikte regelgeving meer dan ooit een absolute noodzaak.

error: Kopiëren mag niet!