Bewoners Houttuin: ‘Vuilstortplaats Ornamibo moet onmiddellijk stopgezet worden’

‘De vuilstortplaats te Ornamibo moet onmiddellijk gestopt worden.’ Bewoners van Houttuin en omgeving luidden deze noodkreet tijdens de hoorzitting van het ressort Houttuin. De noodoplossing 13 jaar terug is nu een permanente vuilstortplaats geworden. ‘De enorme vliegenplaag en onhoudbare stank in de ochtenduren maken het leven in de omgeving al jaren onprettig. We willen dat de regering onmiddellijk een halt toeroept aan het storten van vuil op deze plek’, zegt een buurtbewoner. Dc Rawien Jiawan kent het probleem. ‘Ik zelf zou nooit wonen in de omgeving van deze vuilstortplaats’, zegt hij. Hij is er zich van bewust dat Ornamibo een noodoplossing was, maar dat het een bestaande vuilstortplaats is geworden. ‘De regering zal de zaak bekijken en zorgen voor een andere vuilstortplaats.’
In het jaar 2000 is het ministerie van Openbare Werken met enkele erfgenamen van Mataw Janki een ruil overeengekomen. Hierbij is het perceel van de huidige vuilstortplaats, dat toebehoorde aan de erfgenamen, geruild. Het betreft een perceel groot 41.5 ha gelegen aan de Parakreek in het district Wanica. Nu na 12 jaren hebben niet alle erfgenamen in ruil voor hun aandeel een ander stuk perceel van de overheid gehad. Van hun perceel wordt wel dagelijks gebruik gemaakt door de overheid. De kantonrechter heeft vonnis gewezen in een zaak, waarbij de Staat veroordeeld werd om binnen 3 maanden een perceel toe te wijzen aan de erfgenamen op straffe van een dwangsom.
Volgens een erfgenaam is de dwangsom reeds lang opeisbaar. Bij hen gaat het echter niet om het geld. De erfgenamen hebben de afgelopen maand in een schrijven een laatste verzoek aan de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) gedaan. Het stuk perceel staat nog steeds op naam van de erfgenamen. Juridisch zijn zij nog steeds de eigenaren. Zij hebben aan de minister kenbaar gemaakt dat indien niet binnen een maand na het schrijven wordt gereageerd, zij de toegang tot dat terrein zouden barricaderen. Inmiddels is de tijd verstreken en de erfgenamen maken zich op om op zeer korte termijn acties te ondernemen.
Asha Gajadien-Bhagwat                        

error: Kopiëren mag niet!