Gebroeders Ahmadali vieren gouden bruiloft


De gebroeders Basharat en Toyab Amhadali hebben op maandag 24 december hun gouden bruiloften herdacht. Basharat Ahmadali trad op 21 december 1962 in het huwelijk met Moerselien Mohamedajoen, terwijl Toyab Ahmadali in het echt verbonden werd met Farida Bakhtali op 24 december 1962. Namens president Desi Bouterse en First Lady Ingrid Bouterse-Waldring bracht districtscommissaris Mohamed Kasto van Paramaribo Noord-Oost de felicitaties over aan deze ‘gouden’ echtparen. Uniek was dat dc Kasto vergezeld was van nog vijf dc’s, te weten Mike Nerkust (Paramaribo Zuid-West), Ingrid Karta-Bink (Commewijne), Ravin Jiawan (Wanica), Ro Ramdhani (Saramacca) en de nestor der dc’s Roline Samsoedien. Dit is nooit eerder gebeurd, maar Basharat Ahmadali is een grootheid binnen de dc-wereld. Hij heeft 20 jaar lang deze functie ook bekleed. Momenteel is hij nauw betrokken bij het decentralisatieproject van de verschillende commissariaten.
Basharat ‘Bas’ Ahmadali schopte het van polderjongen tot meester in de rechten. Hij studeerde af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Op 28-jarige leeftijd werd hij in 1972 benoemd tot de jongste dc ooit op het commissariaat Commewijne. Na 20 jaar als dc van Commewijne, Suriname, Para, Saramacca en Coronie, zwaaide hij als nestor af in 1992. In 1985 werd hij benoemd tot president-commissaris van de SLM en in 2000 was hij de hoofdcoördinator van de voorbereiding en organisatie van de moeilijkste verkiezingen ooit in Suriname. Tenslotte werd hij benoemd tot directeur van het Decentralisatieprogramma in 1998, een functie welke hij tot de dag van vandaag uitoefent. In 2014 zullen hopelijk alle 10 districten door Ahmadali gedecentraliseerd zijn. Bas Ahmadali is onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau (1974) en als Commandeur in de Orde van de Palm (2010). Zijn vrouw, Moerselien Mohamedajoen, is vanaf haar 17de jaar kleuterleidster geweest en heeft in het onderwijs gewerkt in Suriname en in Nederland. Zij heeft daarnaast voor de huishouding gezorgd en de kinderen de juiste opvoeding gegeven voor een goede plek in de maatschappij. Ook heeft zij haar man steeds krachtig ondersteund, zodat hij nogal wat verantwoordelijke functies in het land heeft kunnen vervullen.
Toyab Ahmadali was parlementslid, minister van Sociale Zaken, raadsadviseur en lid van het adviescollege van de president. Één van zijn hoogtepunten was het vieren van zijn 80ste jaardag in Mekka, samen met zijn echtgenote en kinderen en jongere broer Bas en echtgenote. Toyab Ahmadali is geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en als Officier in de Orde van de Gele Ster. Op sociaal gebied was hij leider in de padvinderij en bestuurslid van de SIV, de Oase privéclub, het schoolbestuur en andere organisaties. Voor haar huwelijk werkte Farida Bakhtali op het ministerie van OW&V. Na het huwelijk besloot ze zorg te dragen voor een goede huishouding en waar nodig ondersteuning en bijstand te verlenen aan haar echtgenoot bij de uitoefening van de zeer verantwoordelijke taken die hij te vervullen had. Vanaf het 3de jaar zorgde ze ook voor een juiste en verantwoorde opvoeding van de kinderen.

error: Kopiëren mag niet!