Pertjajah Luhur volgt onderzoek megaconcessies Gopi op de voet

Binnen de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) wordt het aangekondigde onderzoek van president Desi Bouterse omtrent de uitgifte van 86.000 hectare houtconcessie aan kabinetssecretaris en RO-onderminister Mahender Gopi, op de voet gevolgd. Bronnen binnen de partij melden dat het de PL niet is ontgaan dat ze constant onder vuur werd genomen tijdens de vorige regering door voornamelijk NDP’ers over het grondbeleid. Het RGB-ministerie werd toen beheerd door PL-minister Michael Jong Tjien Fa. Onder andere de NDP-topper Rachied Doekhie, toen oppositie, beschuldigde de PL-leden van onrechtmatige verrijking met grote lappen gronden.
Toen de president zaterdagochtend vroeg na de aanname van de begrotingen 2013 aankondigde dat er een grondig onderzoek komt, was PL-voorzitter Paul Somohardjo de eerste die het woord vroeg. ‘Alla meti e n’yan kasaba, maar na kon’koni e tyari a nen’, zei hij. Hiermee trachtte hij duidelijk te maken dat zijn partij altijd beschuldigd wordt van grondroof, maar dat anderen zich ook hieraan schuldig maken. Met het onderzoek wil PL de gronden die zij heeft verkregen, rechtvaardigen. Somohardjo gaf in de DNA aan dat als de PL een stuk grond aanvraagt, deze is om ontwikkeling te brengen. Zo is een studenten- en bejaardentehuis gebouwd. ‘Op het stuk grond waarover de Havenbeheer-directeur heisa maakte, hebben we ons partijcentrum gebouwd, van waaruit we het volk dienen. Al deze gronden hebben we op een legale manier aangevraagd en verkregen.’
Het NPS-DNA-lid Arthur Tjin A Tsoi schokte de coalitie vrijdagavond tijdens de laatste dag van de begrotingsbehandeling met de onthulling van de 86.000 hectare concessie-uitgifte aan Gopi. Deze houtarealen behoorden toe aan Bruynzeel NV. RGB-minister Ginamardo Kromosoeto heeft getekend voor de uitgifte. De concessies zijn op naam van Exotic Wood NV en Brotim NV, twee bedrijven die opgericht zijn in april dit jaar en waarvan Gopi de directeur en oprichter is. Volgens Gopi heeft hij niets verkeerd gedaan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: