De eenheid verdwijnt

Suriname is een heerlijk land en heeft vaak vele complimenten geoogst. De kracht van Suriname was dat wij ondanks verschillende rassen, godsdienst en leefgewoonten met elkaar in harmonie konden leven. De eenheid in verscheidenheid is het voorbeeld dat we aan de hele wereld spiegelden.

In het verleden waren het de creolen die de kantoorbaantjes en de hoge posities kregen, de Javanen namen de kleine landbouw voor hun rekening, de Chinezen de handel, de Hindoestanen de rijstplant enz. Kortom elk ras was goed op een bepaald gebied en heeft zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname. Dat maakte Suriname juist zo uniek. Er waren geen doemscenario’s en klachten dat een bepaald ras voorkeur genoot en op de andere rassen neerkeek. We accepteerden elkaar met min- en pluspunten. En juist dat bracht de vooruitgang.

Het lijkt er echter op dat die eenheid aan ’t verdwijnen is. Men kijkt en ziet geen Surinamer meer maar ras.

– Eerst was het de vorige regering die het nodig vond om continu te benadrukken dat hij niet discrimineerde daar alle rassen in zijn regering vertegenwoordigd waren. -Toen de huidige regering aantrad, vond men het nodig om te roepen dat de regering was bemand door meer Hindoestanen. 

– In plaats van de eenheid te stimuleren, heeft de vp vanaf het begin het marronvolk opgehitst. Hij was aan de macht dus beloofde hij ze te bevoordelen. Ze moesten zich bundelen tegen de andere rassen. Marowijne werd plots een eiland op zich en werd gezien als het koninkrijk van de vp. 

Recent heeft premier Rutte excuses aangeboden aan alle nazaten van de slavernij.

– Een vertegenwoordiger van de Indianen vond het nodig om tijdens een interview te klagen dat er geen speciale aandacht aan de Indianen was geschonken.                               

– De leiders van verschillende marronstammen gingen zich bundelen in een Krutu. De klacht was dat ook zij niet door Rutte bij naam waren genoemd. Ook hier werd weer de apartheid benadrukt.

Deze mannen weten dat wij allemaal nazaten zijn van de slaven, dus niemand hoeft apart te worden genoemd. Het nare is dat het marronvolk deze houding kan overnemen met het gevolg dat wat begint als een druppel, zich als een inktvlek kan gaan verspreiden.

Waarom stoppen deze mannen hun tijd en energie in een Krutu om de apartheid te benadrukken? Diezelfde tijd en energie hadden ze kunnen gebruiken om plannen te maken om hun dorp te ontwikkelen. Plots wil iedereen een slaatje slaan uit het slavernijverleden. Deze mensen en al die opgerichte verenigingen maken de fout om te denken dat excuses aanbieden automatisch betekent, geld krijgen.                                   

Het is niet aan te raden dat Nederland rechtstreeks geld geeft aan al die opgerichte verenigingen en klagende groepen. Het verdwijnt toch in eigen zak. Deze mensen zullen eerst moeten leren om oprecht en integer te zijn en landsbelang en niet eigenbelang voor ogen te hebben.

Bovendien wordt het tijd om te stoppen met dat gebedel en zich in te zetten voor zelfredzaamheid. Denk aan je zelfrespect, no saka joe srefie so.

Elk mens die afglijdt naar dat bedelniveau is zijn zelfrespect kwijt. Bedelen betekent jezelf afhankelijk maken en het stimuleert niet tot een zelfstandig leven. Als jij je zelfrespect kwijt bent, heeft niemand het je afgepakt. Je hebt het vrijwillig afgegeven.

Ik zie dagelijks de veranderingen. Geld, grond en materiële bezittingen worden steeds belangrijker voor de mens. Daar is niks mis mee. Iedereen wil vooruitkomen, een huis bezitten en een goed leven hebben.

Maar, hoe zit het met de relatie tot elkaar. Als we elkaar niet als landgenoten accepteren, zullen we ten onder gaan als dwazen. We may have all come on different ships to Surinam, but we are now in the same boat.                                                     

Geef daarom de rassentimenten geen zuurstof, pook het etnische vuur niet op. Spui dit soort gif niet, dat verziekt alleen maar het samenleven. Het is niet jouw etnische komaf die bepaalt of je van een dubbeltje een kwartje wordt, maar de investering in jezelf.’ Elk mens kan investeren in zichzelf en zichzelf opbouwen en daarmee ook het land.

In elk ras zitten er wat slechte mensen, but if a few drops of the ocean are dirty, the whole ocean does not become dirty.

Probeer te leven met de gedachte dat er maar een ras bestaat en dat is het menselijke ras.

Ik doe een beroep op elke Surinamer om onze eenheid te blijven bewaken en te koesteren want verenigd staan we altijd sterker. Geef niemand de kans om ons uit elkaar te drijven want van die eenheid hangt ons bestaan af.                                                  

Mama Sranan, scoro ing pikin foe bondroe. So a moes de`en so a sa tan.                                                                                         

 “United we stand, divided we fall.”

Goede jaarwisseling!

 Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!