OM persisteert bij strafvoorstel in berovingszaak taxichauffeur

De openbare aanklager Astrid Niamat persisteerde vrijdag bij haar eerder gepresenteerd strafvoorstel tegen de verdachten Giovanni P, Jerry W. en Dwight M. Het Openbaar Miniserie bleef bij haar nader requisitoir bij de eis. Dit, vanwege het feit dat de verdachten terug zijn gekomen op hun eerder afgelegde verklaringen.
Op 21 juni reed het slachtoffer, Frits, taxi aan de Heiligenweg. Dwight M. en Giovanni P. stapten in met het verzoek om hen naar Ephraimszegen te rijden. Onderweg hield Giovanni een wapen tegen het lichaam van Frits en sommeerde hem verder te rijden. Vervolgens beplakten Dwight en Giovanni de mond en de handen van de taxichauffeur met plakband en gooiden hem in de kofferbak. Een derde persoon, Jerry W., werd later opgehaald.
Naast de brute beroving van de taxichauffeur hebben ze met hun drieën een beroving in een winkelzaak gepleegd. De taxichauffeur die zich in de kofferbak bevond, hoorde iemand “fu’fur’man” schreeuwen. Het OM vorderde voor de brute beroving van de taxichauffeur een gevangenisstraf van drie jaar tegen elk. Zij gaf aan dat de daders op beestachtige manier het slachtoffer in de kofferbak van het voertuig hadden gedumpt.
Nadat de verdachten hun slag hadden geslagen, reden ze naar een onverharde weg. Het gelukte de taxichauffeur om de kofferbak open te krijgen. Gekneveld en al sprong hij uit de wagen. De officier van justitie, Astrid Niamat, nam in haar requisitoir mee de emotionele impact die de overval op het slachtoffer heeft gehad. Het OM eiste voor de beroving van de taxichauffeur tegen elk van de verdachten een straf van 3 jaar met aftrek. Voor de poging tot beroving van de winkelier eiste de officier tegen de verdachten Giovanni en Jerry een straf van anderhalf jaar. Zij waren het pand binnengegaan en de verdachte Dwight zat achter het stuur van de vluchtauto. De politie kon Dwight aanhouden. Tijdens zijn aanhouding was hij alleen in de wagen van de taxichauffeur die zij beroofd hadden. Op de verdachte werden een vuurwapen en scherpe patronen aangetroffen. Tegen hem rekwireerde de openbare aanklager een straf van 2 jaar. De andere twee comparanten, Jerry en Giovanni, hadden een lijnbus gepakt. Het gelukte de politie om ook deze twee daders in de kraag te vatten op aanwijzing van de slachtoffers.  Tegen Giovanni en Jerry is samen 4 jaar en zes maanden gevorderd en tegen Dwight is 5 jaar celstraf gevorderd.
De raadslieden Natacia San A Jong, Stefani Amirkhan en Georgette Leter hebben ook gepleit voor hun cliënten. Advocaat San A Jong verzocht de rechter om een mildere straf te willen opleggen aan de verdachte Giovanni. Hij heeft klaarheid gebracht in deze zaak. De raadsvrouw verzocht de rechter om rekening te willen houden met de persoon van de verdachte. Hij is een recidivist. De advocaat vroeg ook FMZ-begeleiding voor haar cliënt. Omdat er op dit moment geen psycholoog noch een psychiater zich ter beschikking stelt voor het gerecht. Op 7 februari doet kantonrechter Sieglien Wijnhard uitspraak. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!