De loyale bonuman

De titel zou doen vermoeden dat we het vandaag zullen hebben over de politiek ‘or something like that’, maar we gaan het hebben over voetbal, over Natio. Het Surinaams nationaal voetbalelftal heeft gisteren onder leiding van de in Paramaribo geboren voormalige topvoetballer en Oranje-international Aron Winter, zijn eerste officiële Fifa-interland gespeeld. Bij het zien van de wedstrijd tegen Nicaragua, die we in het stadion van FC Almere City hebben gespeeld, was Kelvin Leerdam weer een opvallende speler in het centrum van het team. Een aantal jonge spelers heeft een positieve indruk gemaakt en dat is hoopgevend. 

Maar menig volger van Natio moet zich de vraag hebben gesteld hoe het komt dat, ondanks benedenmaats presteren, het deze ook in Paramaribo geboren profspeler lukt om in de basis te starten… onder drie opeenvolgende trainers. Er is geen verklaring daarvoor te vinden, dan moet het wel te maken hebben met een soort van ‘magic spell’. Leerdam moet een bonuman zijn. Leerdam is traag, hij beweegt moeizaam net een 40-plus veteraan, zijn ballen hebben geen tempo en zijn inbreng is voorspelbaar. Maar, hij heeft iets waardoor hij in het centrum en in de basis blijft. Leerdam behoort tot een van de jongens die zich bereid hebben verklaard om voor Suriname te spelen. Maar waarschijnlijk kijken we met amateurogen naar het spel. Over de loyaliteit van Leerdam naar Suriname is er geen twijfel, daarvoor moet er wel veel waardering zijn, maar er gaat geen toegevoegde waarde meer van hem uit, wanneer de tegenstander uit jonge, beweeglijke en wendbare spelers bestaat. 

Suriname heeft de wedstrijd in bepaalde periodes gedomineerd, in die zin dat we veel balbezit hadden. Maar, het was geen effectief balbezit waarvan enige dreiging uitgaat. Suriname is nog steeds traag en heel voorspelbaar in de opbouw. Suriname gebruikt de flanken niet, we spelen net een soort zaalvoetbal, meters voetbal. De laatste wedstrijden sinds Menzo het team heeft overgenomen, wordt getypeerd door een uitermate zwakke opbouw. We hadden weer een zwak middenveld, een trage opbouw naar voren zonder een verrassingselement. Suriname heeft onder alle 3 trainers jonge talentvolle spelers uit de diaspora en de nationale competitie op de bank gehouden. Het valt ook op dat er een verschil qua tempo is van spelers uit de buitenlandse competities en spelers uit de nationale competities. Het kan ermee te maken hebben dat er een vrees is voor blessures. 

In elk geval is het positief dat Winter met een winst is begonnen. Hij heeft zelf gezien dat het allemaal nog steeds niet loopt. Er is een team in Suriname dat in de regionale clubcompetities goede resultaten heeft geboekt: IMT. Er zijn bepaalde spelers binnen IMT die technisch en tactisch een toegevoegde waarde kunnen hebben in Natio. De inzet is er altijd, maar ook het technisch en fysiek vermogen. Het is onduidelijk waarom deze jongens niet worden geselecteerd. Het kan dat deze spelers misschien niet gevaccineerd zijn en dus niet kunnen reizen. Maar het kan ook dat ze zelf niet voor Natio willen spelen, hetgeen wordt betwijfeld… of dat er sprake kan zijn van een taalbarrière. We weten het allemaal niet, maar wij denken wel dat ze een toegevoegde waarde kunnen hebben. 

We hebben interviews van Aron Winter gevolgd en we zijn wel onder de indruk van zijn benadering van zaken. Zo heeft hij zich heel duidelijk uitgelaten over het afzeggen door bepaalde spelers vanwege een vermeende blessure. Indien er geen sprake is van een blessure, dus indien tegen Winter of de SVB is gelogen, dan denken we dat er consequenties daaraan moeten worden verbonden. Deze spelers moeten dan niet meer worden opgeroepen. Van Sheraldo Becker, die nu in bloedvorm is in de Bundesliga, hebben we altijd de indruk gehad dat hij zich in Natio heeft ingehouden, waarschijnlijk uit vrees voor een vreselijke blessure voor een land dat niets dan voor je kan betekenen. Het kan zelfs dat hij nu spijt heeft dat hij ooit voor Natio koos, omdat hij dan nu misschien wel naar het WK had kunnen gaan. Maar, dat is niet meer terug te draaien. 

Natio met een meerderheid van profvoetballers heeft zeker een ander niveau, maar het is weer niet het niveau dat zorgt voor een stijging van Suriname op de Fifa-ranking. Het voetbal is anders, maar we verliezen op den duur tegen de grotere landen, weliswaar anders met minder tegengoals. Wij denken dat Winter wel in staat moet zijn om door te selecteren. Voetballers weten dat het doorselecteren meedogenloos en hard is, als het teambelang op nummer 1 staat en het persoonlijk belang op nummer 2.

Spelers hebben voor Suriname gekozen, soms op jonge leeftijd met een risico dat ze ondanks briljante clubprestaties niet meer voor Oranje kunnen uitkomen. En eerlijk, wanneer je voor Oranje speelt dan is de kans heel groot voor uitgebreide exposure want de kans is dan altijd groot dat je WK of EK speelt.

Speel je voor Suriname, dan is de kans verwaarloosbaar dat je op een WK of een Copa America speelt.

Omdat spelers een kans nemen, met consequenties voor de persoonlijke carrière, is het in het geval van Suriname misschien moeilijk om hard door te selecteren. Het zou, in tegenstelling tot Oranje, als ondankbaar kunnen overkomen. Waarschijnlijk zitten de Surinaamse trainers met dat human aspect, waardoor de puur zakelijke en meedogenloze houding niet echt zichtbaar is. 

We hebben de eerste wedstrijd onder Winter gehad, hij heeft nu ervaring met het werken met de SVB. Een toptrainer is op zich nog geen garantie voor topprestaties, minstens even belangrijk is het beschikbare spelersmateriaal. Het kan veel beter denken we, maar met het beschikbare spelersmateriaal hoeven we niet ontevreden te zijn.

Wij denken wel dat Suriname realistische goals moet vaststellen voor het nationale elftal, waarbij wij met onze vooral financiële en organisatorische mogelijkheden en beperkingen rekening moeten houden. Wat het laatste betreft zegt het wel wat dat we binnen korte tijd geen 2 oefenwedstrijden met 2 landenteams kunnen organiseren. Onze tweede wedstrijd is met PEC Zwolle, een team uit de Eerste Divisie (de tweede hoogste klasse van clubvoetbal in Suriname).

Typisch Surinaams was overigens ook het niet volledig bezette stadion ondanks de grote zogenaamde diaspora in Nederland van meer dan 300.000 mensen en het laat aankomen van onze mensen in het stadion… en dan lopen alsof men op tijd is, zonder overigens acht te slaan op de wedstrijd die al begonnen was.

error: Kopiëren mag niet!