NICU-verpleegkundigen van LUMC helpen hun collega’s in AZP

In wisselend verband is de komende weken een paar NICU-verpleegkundigen (Neonatale Intensive Care Unit) van het Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC, werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), om daar hun collega’s te ondersteunen. Deze NICU-verpleegkundigen hoorden van een Surinaamse arts (die tot 2 jaar geleden op de afdeling Neonatologie in het LUMC werkte) over de zorg voor vroeggeboren baby’s in Suriname en het verschil met de overlevingskansen ten opzichte van baby’s in Nederland. Bij het vertrek van de arts gaf hij aan graag eens met een groepje zorgverleners uit Nederland naar Suriname te gaan.

Dit hebben zij opgepakt, samen met 2 physician assistants gaan ze in groepjes naar Suriname. Dit doen zij op eigen kosten en van hun eigen vakantiedagen, allemaal gedurende 5 weken. De eerste groep is 4 januari vertrokken, de volgende vertrekken op 22 januari en 2 februari. Wat ze vooral gaan doen is collega’s in Suriname in de praktijk ondersteunen en kennis vergroten.

Het is de eerste keer dat deze groep van NICU-verpleegkundigen deze actie opzet. Zij zullen zich ook echt focussen op kennisdeling met hun collega’s in Suriname. Het LUMC meldde op 12 januari het volgende op haar Facebookpagina:

“Vijf medewerkers van onze Neonatale Intensive Care Unit (NICU) hoorden dat het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo een groot tekort heeft aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel en essentiële hulpmiddelen. Hierdoor is IC-zorg voor de allerkleinsten er voor een deel vrijwel onmogelijk. Dit vergroot het risico op onnodig overlijden van premature of ernstig zieke pasgeborenen.

Evelyn, Simon, Manon, Nelly en Lisanne voelden zich geroepen om in actie te komen. Zij bieden op vrijwillige basis een aantal weken ondersteuning op de #NICU in Paramaribo. Wij zijn erg trots dat deze vijf collega’s zich op deze manier inzetten voor de zorg voor de allerkleinsten!

Een van de LUMC-verpleegkundigen is Simon van Groningen, physician assistant neonatologie. Hij hoopt op 21 februari te kunnen vertrekken naar Suriname. Hij zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname op zijn beweegredenen om gedurende een aantal weken aan de slag te gaan in het AZP:

“De afgelopen twee jaar heb ik in het LUMC nauw samengewerkt op de afdeling Neonatologie met kinderarts Safir Liesdek. Hij was bij ons werkzaam in het kader van zijn specialisatie tot neonatoloog. Na zijn specialisatie is hij terug gegaan naar het AZP.  In de periode dat hij bij ons werkte vertelde hij al over de situatie op de NICU in het AZP. Hij heeft toen al aangegeven, dat het fijn zou zijn als we ondersteuning konden bieden in de vorm van meewerken en scholing geven op de afdeling. Het lijkt mij heel leuk om mijn ervaring in te kunnen zetten in een heel andere omgeving dan waar ik normaal werk. Natuurlijk, omdat het fijn is om iets voor een ander te kunnen betekenen, maar ook omdat ik denk dat je als professional en als mens groeit door samenwerking met anderen in nieuwe situaties.

Ikzelf zal de laatste afwisseling zijn van de 5 LUMC’ers en hoop op 21 februari naar Paramaribo te vertrekken.”

Op de vraag waarom deze steun vanuit het LUMC nodig is, zegt Van Groningen:

“Van dokter Liesdek begrijp ik. dat de specialistische opleiding tot kinderverpleegkundige een tijd heeft stil gelegen en veel gespecialiseerde verpleegkundigen de afgelopen jaren zijn vertrokken. De opleiding zal binnenkort weer opgestart worden en gesprekken over samenwerking met Nederlandse neonatologieopleidingen zijn gaande. Op dit moment werkt een gemotiveerd team op de NICU van het AZP die aangegeven hebben graag ook extra scholing en ‘training on the job’ te krijgen. Met de 5 mensen vanuit het LUMC kunnen we, elkaar afwisselend, nu een periode van 3 maanden aanwezig zijn op de afdeling. In die periode werken we mee ter ondersteuning en kunnen we klinische lessen geven afgestemd op de behoefte van het team. We hopen natuurlijk dat dit de start kan zijn van een meer langdurige en vruchtbare samenwerking.” Hij zal gaan verblijven in een appartement,
dat beschikbaar is gesteld door een van de medewerkers van het AZP.

Van Groningen hoopt tijdens zijn verblijf niet alleen de binnenzijde van het AZP te mogen zien, maar ook wat van het binnenland. 

“Ik hoop zeker ook iets van Suriname te kunnen zien in de tijd dat ik niet op de NICU aan het werk ben. Ik hou erg van fietsen, trailrunnen en wandelen. Dus ik hoop op een actieve manier iets van de natuur te kunnen zien. Ik hou me aanbevolen voor suggesties van mooie wandelroutes.”

Hij laat ook nog weten, goed voorbereid te zijn om een verblijf en de werkzaamheden in Suriname. “De eerste twee collega’s zijn nu bijna twee weken aan het werk in het AZP en met hen hebben we regelmatig contact. Het leuke is dat zij zeggen dat, ondanks de totaal andere omgeving en mogelijkheden, het werken op de NICU voor hen ook in Paramaribo heel vertrouwd voelt. We hebben ervaring in het zorgen voor premature pasgeborenen, en blijkbaar is deze ervaring ook in een andere omgeving heel goed toepasbaar.”

Dagblad Suriname verwacht binnenkort van de twee LUMC-verpleegkundigen Lisanne en Nelly te vernemen wat hun ervaringen zijn in het AZP.

PK

error: Kopiëren mag niet!