Tuinbouwproject Ashiana levert 12.000 kilo groente op

1Tuinbouwproject Huize Ashiana  levert 12Huize Ashiana heeft in het kader van kwaliteitszorg beleid een moestuin aangelegd, die op 16 november 2016 officieel van start is gegaan. Directeur Osei Jabini geeft aan vooralsnog tevreden te zijn ten aanzien van het tuinbouwproject van Huize Ashiana. Intussen heeft het tehuis vanaf de start van dit project ongeveer 12.000 kg aan groente geoogst voor de centrale keuken ten behoeve van de bewoners. Dat is een grote inkomstenbesparing voor de organisatie. “Dat was ook de bedoeling van het project”, zegt Jabini. “Daarnaast hadden we eveneens gemeend de bewoners middels dit project van gezonde voeding te voorzien, dankzij het feit dat de groente die geplant wordt, onbespoten is. Ze krijgen alle vitamine binnen die zij nodig hebben en ze weten ook wat ze eten. We zijn een ieder in de samenleving ook dankbaar die een bijdrage aan dit project levert.”
Ondanks het tehuis ongeveer 280 inwoners telt, voldoet de oogst aan de behoefte van al deze inwoners. Vorige week vrijdag heeft het tehuis zelfs 30 kg tajerblad mogen oogsten voor de senioren burgers. Ook is er voldoende terrein om nog meer groente te planten, maar in sommige perioden zoals de regentijd kan het dat je minder oogst dan normaal. “Hoewel het terrein niet onder water loopt, kunnen bepaalde groentesoorten niet tegen teveel regen.” Jabini noemt in dit kader groentesoorten op, zoals soepgroente en sopropo, die problemen hebben als het veel regent. Voor de rest ervaart het tehuis geen problemen.
Producten zoals vis en vlees worden wel opgekocht door het tehuis. “Daarin moet wel geïnvesteerd worden, omdat wij niet aan vis- of kippekweek doen. Vandaar dat we blij zijn met het tuinbouwproject, omdat dit de mogelijkheid biedt om op dit gebied kosten te besparen”, aldus Osei Jabini. Met betrekking tot de huidige situatie zijn andere zaken zoals verpleegmateriaal nog altijd nodig in het tehuis. Ook moeten er nog renovatiewerkzaamheden uitgevoerd worden. Om invulling te geven aan deze zaken is de leiding van Huize Ashiana bezig te praten met potentiële donateurs.

error: Kopiëren mag niet!