Ramdien voorstander van geweldloosheid

1Ramdien grote voorstaander van geweldloosheidPolitica en gewezen assembleelid en districtscommissaris Harriet Ramdien zegt een grote voorstander van geweldloosheid te zijn. De drang om geweldloosheid te promoten heeft er bijgedragen dat ze gisteren met een groep Nickerianen bloemstukken hebben geplaatst bij het borstbeeld van de voorvechter van geweldloosheid, Mahatma Gandhi, op het Brasaplein te Nieuw Nickerie. Gisteren was namelijk de geboortedag van Mahatma Gandhi, hij werd 148 jaar geleden geboren. In 2007 is de geboortedag van Gandhi uitgeroepen tot de Internationale Dag van Geweldloosheid.
Ramdien geeft Dagblad Suriname mee door de Indiase ambassade uitgenodigd te zijn om de geboortedag van Gandhi te gedenken in Paramaribo. Maar ze koos ervoor om niet naar Paramaribo af te reizen, maar deze dag in het rijstdistrict te gedenken in bijzijn van overige districtsbewoners. Zij stelt ook voorop dat 2017 door de VN is uitgeroepen tot het Jaar van de Vrede. Hiertegenover plaatst zij al de verworvenheden die Gandhi op zijn naam heeft staan om geweldloosheid te promoten. Helaas is het hem niet altijd in dank afgenomen. Zijn geweldloze strijd heeft hem zelfs achter de tralies doen belanden.
Ramdien de initiatiefneemster om Gandhi gisteren te gedenken zegt met klem dat de drang om geweldloosheid en vrede te pretenderen ook een welkome geschenk is voor Suriname onder de huidige omstandigheden. Op weg naar de verkiezingen van 2020 toe is het heel wijs en verstandig om in de voetsporen van Gandhi te treden en zijn kijk op het leven over te nemen en deze te koesteren.
Het citaat van Gandhi ‘geweldloosheid is de grootste macht die de mensheid ter beschikking staat’ raakt Ramdien het meest, vooral de huidige situatie waar met opzet haat en nijd worden verspreid om groepen uit elkaar te drijven. Tegenwoordig draait alles om ‘geld, macht en power’ stelt de politica.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!