Wetenschappers zijn bezig een nieuwe methode te ontwikkelen om de verspreiding van malaria via muggen tegen te gaan: ze willen de insecten een medicijn tegen de ziekte toedienen via klamboes, zodat ze de parasiet niet verder kunnen verspreiden. Bij tests werden alle parasieten in de muggen gedood.
Malaria is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 600.000 doden per jaar, schrijft de BBC in een artikel over het onderzoek.
De malariaparasiet wordt van mens op mens overgedragen via muggen. Tot nu toe was bestrijding vooral een kwestie van muggen niet laten steken, bijvoorbeeld door onder een klamboe te slapen.
Wetenschappers van de prestigieuze Harvard University in de Verenigde Staten willen nu medicijnen toedienen aan de muggen, die niet de mug doden maar de parasieten ín de mug. Dat zou via de klamboe moeten. Het medicijn tegen de parasiet wordt op zo’n muggennet aangebracht. Landt de mug erop, dan krijgt die het medicijn via de pootjes in het lichaam. Dit zou een goed middel kunnen zijn omdat de muggen – waarvan alleen de vrouwtjes steken – ’s nachts op bloed jagen.
Veel klamboes die in ontwikkelingslanden worden verspreid, zijn wel behandeld met bestrijdingsmiddelen die insecten kunnen doden. Maar de muggen behandelen met medicijnen is een nieuwe methode.
De nieuwe methode kan mogelijk ook een ander probleem oplossen, namelijk dat de muggen in veel gebieden resistent zijn geworden tegen de bestrijdingsmiddelen. “We hebben niet eerder geprobeerd de parasiet in de muggen te doden, omdat we gefocust waren op het doden van de muggen zelf”, zegt onderzoeker Alexandra Probst van Harvard.