De verminderde opwekking van hydro energie vanuit de waterkrachtcentrale te Afobaka bezorgt minister Raghoebarsing van Financiën en Planning de nodige kopzorgen. Indien de watersituatie in het stuwmeer niet verbetert, houdt de minister er ernstig rekening mee dat hij minimaal USD 20 miljoen vrij moet maken om de kosten voor noodstroom voor de komende maanden te kunnen betalen. Het invliegen van twee noodstroomaggregaten en die inzetten om in de stroombehoefte in het elektriciteitsnetwerk van Paramaribo te kunnen blijven voorzien, zal een zware wissel trekken op de reeds krappe overheidsfinanciën.
Volgens Raghoebarsing doet de overheid samen met de EBS er alles aan om “loadshedding” te vermijden. Zo vlak voor de verkiezingen denkt de regering er helemaal niet aan om de stroomtarieven te verhogen.
Op de persconferentie na de regeringsraadsvergadering vorige week donderdag schetste de Financiën-minister een beeld van hoe het is gesteld met de financiële middelen op de begroting. De recent aangekondigde verhogingen van sociale uitkeringen, waaronder AOV en de financiële ondersteuning aan mensen met een beperking, zullen maandelijks de overheid rond de SRD 174 miljoen extra kosten. Deze extra uitgaven zullen binnen de begroting geschieden. Dit betekent dat de niet-belastingontvangsten die voor dit jaar op de begroting zijn geraamd, daadwerkelijk binnen gehaald moeten worden.

Krappe financiële middelen
De afgelopen maand heeft Financiën een bedrag van SRD 1 miljard aan de Centrale Bank van Suriname moeten betalen ten behoeve van herkapitalisatie van de Bank. Hoewel deze betaling in beeld was, was gehoopt dat met de Centrale Bank overeenstemming kon worden bereikt voor betaling op een later tijdstip. De herkapitalisatie van de Centrale Bank is een van de afspraken binnen het IMF-programma.
In het kader van de begrotingsuitvoering zegt minister Raghoebarsing dat het daarom belangrijk is dat de EBS de afgesproken maandelijkse financiële afdrachten aan de overheid van minimaal SRD 160 miljoen verricht.
Een andere uitdaging met betrekking tot de begrotingsuitvoering zijn de financiële middelen die nodig zijn voor de organisatie van de verkiezingen in mei dit jaar.
Op de conceptbegroting voor dit jaar is hiervoor een bedrag van circa SRD 600 miljoen opgebracht. Het probleem is dat de begroting voor het huidige dienstjaar nog niet is goedgekeurd door het parlement. Voor het doen van overheidsuitgaven wordt conform de wet nog gebruikgemaakt van de begroting van vorig jaar. Op die begroting staat echter slechts een bedrag van circa SRD 100 miljoen opgebracht ten behoeve van de voorbereiding van de verkiezingen.
Minister Raghoebarsing zegt deze week Assembleevoorztter mARINUS Bee hierover in kennis te zullen stellen. Er zal hiervoor een oplossing worden gevonden, verzekert de Financiën-minister.