Officiële order voor verbod is niet gevonden
In een brief aan de toenmalige Indiase premier Rajiv Gandhi in oktober 1988 betreurde Salman Rushdie dat de Indiase democratie “een lachertje” was geworden nadat de regering een importverbod had ingesteld op zijn controversiële roman The Satanic Verses.
Nu, 36 jaar laterm lijkt het verbod te worden opgeheven nadat de Indiase regering de oorspronkelijke order niet kon vinden.
Rushdie’s magisch-realistische roman veroorzaakte wereldwijde ophef toen deze in september 1988 werd uitgebracht. De roman was geïnspireerd op het leven van de profeet Mohammed en hoewel hij niet bij naam werd genoemd en er alleen fictieve personages en plaatsen in voorkwamen, werd hij door islamitische figuren veroordeeld als godslasterlijk en leidde het tot een fatwa tegen Rushdie door de opperste leider van Iran.
Rushdie moest jarenlang een laag profiel aanhouden en werd in 2022 het slachtoffer van een poging tot moord, toen hij tijdens een openbare verschijning in New York meerdere keren werd neergestoken, waardoor hij aan één oog blind werd.
Tijdens de publicatie van The Satanic Verses besloot de Indiase regering een importverbod op het boek in het land uit te vaardigen, uit angst voor een terugslag onder moslimparlementsleden, een besluit dat Rushdie “zeer verontrustend” noemde.
Er is echter nu de vraag of het bevel tot verbod, naar verluidt uitgevaardigd door het ministerie van Financiën, ooit officieel is bekendgemaakt.