Weetje van de dag – Vandaag in 1985: Twee bommen verwoesten Rainbow Warrior, vlaggenschip van Greenpeace

In de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland zonk 10 juli 1985 de Rainbow Warrior van Greenpeace nadat Franse agenten in duikuitrusting twee bommen op de romp van het schip hebben geplaatst.

Eén persoon, de Nederlandse fotograaf Fernando Pereira, kwam om het leven. De Rainbow Warrior, het vlaggenschip van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace, bereidde zich voor op een protestreis naar een Frans kernproefterrein in de Stille Zuidzee.

Twee dagen na het incident ontkende Frankrijk verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag. De Nieuw-Zeelandse politie arresteerden twee Franse geheime dienstagenten in Auckland. Zij pleitten schuldig aan de minder ernstige aanklachten van doodslag en opzettelijke schade en werden beide veroordeeld tot 10 jaar cel.

error: Kopiëren mag niet!