Minister Amoksi: “Politici die vermogen niet registreren riskeren celstraf”

Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie heeft aangegeven dat politici die hun inkomen en vermogen niet willen registreren aankijken tegen een celstraf van 4 jaar. Met de inwerkingtreding van de Anti-Corruptie Commissie (ACC) zijn publieke functionarissen verplicht hun inkomen en vermogen te laten vastleggen. 

Volgens de bewindsman was het streven om 1 juli te beginnen met het uitsturen van de formulieren naar de selecte publieke functionarissen. Maar deze datum is niet gehaald, sprak Amoksi bij de laatste Raad van Ministers vergadering. 

Er wordt nu gemikt op begin augustus. Dan moeten alle faciliteiten in orde zijn. Het proces van in beeld brengen van de vermogens is onderdeel van de implementatie van de werkzaamheden van de ACC. Bij het ontvangen en publiceren van de formulier hebben de desbetreffende personen 3 maanden de tijd om aan de registratieplicht te voldoen. Via een notaris moeten de formulieren worden ingeleverd.

IMF-rogramma

Dagblad Suriname meldde eerder als primeur de opkomende aangifte van vermogen voor publieke functionarissen. In augustus 2023 kondigde President Chan Santokhi dit al aan. Volgens hem was het concept staatsbesluit al af. Dit gebeurt volgens het staatshoofd voor het eerst in Suriname. Het is onderdeel van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De verplichte aangifte van vermogen zal gaan gelden voor alle publieke functionarissen. Dat zijn meer dan 10.000 personen, gaf president Santokhi aan. Maar in eerste aanleg wordt een start gemaakt met leden van de regering, Assemblee- en  Staat Raadsleden, directies van parastatalen en leden van de rechterlijke macht. Dit geheel moet worden gezien als onderdeel van de bestrijding van corruptie. In het parlement is vaak gediscussieerd over maatregelen om de inkomsten van het land te vergroten.

Diverse Assembleeleden hebben ook aandacht gevraagd voor belastingontduiking, corruptiebestrijding en vermogensbelastingen. Er wordt veel te weinig aan vermogensbelasting geïnd. Een manier die veelvuldig gebruikt wordt is het oprichten van een stichting gronden op haar naam houdt: de zogenoemde stichting onroerend goed. De stichting is echter niet onderhevig aan vermogensbelasting. Het is geen publiek geheim dat de Staat al heel veel inkomsten misloopt met deze constructie.

error: Kopiëren mag niet!