VN: Suriname en Aruba kwetsbaar voor klimaatgevolgen

Zo’n 41 miljoen mensen in Latijns-Amerika en de Cariben zijn extra kwetsbaar voor klimaatverandering, volgens een VN-organisatie. Dit komt doordat zij in laaggelegen gebieden wonen, zoals gemeenschappen in Aruba en Suriname. 

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) onderzocht met satellietbeelden en data de risico’s van stormen, orkanen en overstromingen, die toenemen door klimaatverandering. Deze groep vormt ongeveer 6 procent van de bevolking in de regio.

Een alarmerende bevinding is dat meer dan 80 procent van de ziekenhuizen in de Kaaimaneilanden, Bahama’s, Guyana en zowel Aruba als Suriname in laaggelegen kustgebieden ligt. Dit vormt een verhoogd risico, vooral voor vrouwen en meisjes, die mogelijk minder toegang hebben tot noodzakelijke zorg en bescherming bij klimaatrampen.

error: Kopiëren mag niet!