Al is het geld nog zo lang……

Het onverwachte nieuws kwam gisteren van het Openbaar Ministerie (OM) dat de gezochte Joel Martinus. alias Bordo, gisterochtend is aangehouden in São Paulo, Brazilië. Dit is op basis van een door Interpol uitgegeven Red Notice. Interpol is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit. De volledige naam van Interpol is International Criminal Police Organisation (ICPO); de afkorting Interpol vindt haar oorsprong in het telexadres dat de organisatie eind jaren veertig kreeg toegekend. De primaire activiteit van Interpol is het faciliteren van de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten van de aangesloten landen. Daarnaast houdt Interpol databases bij van gezochte personen, gestolen voorwerpen en allerhande opsporingsinformatie. Ook assisteert ze de aangesloten politiediensten bij het analyseren van informatie. Het hoofdkantoor van Interpol is gevestigd in Lyon, Frankrijk en elk aangesloten land heeft een Nationaal Centraal Bureau (NCB) dat de communicatie met het hoofdkantoor en de andere NCB’s onderhoudt. 

In de berichtgeving wordt er ook gesproken over Interpol Suriname, wat betekent dat er een Surinaamse branche van de organisatie in het land moet zijn. Op de NCB’s werken politiemensen van het betreffende land, zij zijn niet in dienst van Interpol. Voortvluchtige misdadigers worden op de internationale opsporingslijst gezet. Dictaturen en autoritaire regimes maken echter vaak gebruik van deze “rode lijst” om politieke dissidenten, journalisten en andere tegenstanders te vervolgen. In Suriname was Bordo op deze lijst gezet. 

Eigenlijk was het totaal niet verwacht dat deze arrestatie zou plaatsvinden. Die verwachting was er niet, omdat in de afgelopen periode een aantal verdachten en veroordeelden is weggevlucht zonder dat ze ooit zijn opgepakt. Die mode begon met de aanhouding van de voormalige minister van Financiën die nog steeds voortvluchtig is. Over zijn vervolging zou Interpol hebben beslist dat het ging om een politieke vervolging. De Surinaamse autoriteiten weten tot op de dag van heden niet waar deze ex-minister zich ophoudt. 

De vervolging van de aangehouden Bordo heeft de goedkeuring van zijn partij de ABOP niet gedragen. Deze vervolging is door de partij besproken en bekritiseerd, zelfs in het openbaar. Over de aantijgingen heeft de partij zich niet uitgelaten. De aantijgingen aan zijn adres zijn niet mals. De aangehouden Bordo heeft een bepaalde plaats vervuld in de regeringscoalitie en binnen de ABOP. De twee  van de vier meest bekende mannen van de ABOP hebben een strafblad: de partijvoorzitter en ook Bordo. Ex-minister Belfort is niet in aanraking gekomen met de politie en justitie en ook voorzitter Bee van DNA niet. 

De politicus Bordo heeft een voorname plaats gehad in de coalitie en zo werd hij ook benoemd als directeur van de sporthal NIS. Ook heeft hij heel vaak namens de ABOP gesproken en profileerde hij zich als de vertegenwoordiger van de jeugd van de ABOP. Hij was ook bekend als de ondervoorzitter van de partij. 

Met zijn vervolging en aanhouding en het geweld en intimidatie die zelf komen vanuit de voorzitter van de partij, is er een vrees dat wanneer deze partij aan de macht zou komen in meer dominante posities we in Suriname een terreurregime kunnen krijgen waar leden van de regering betrokken kunnen zijn in de zware crime.          

In de berichtgeving lezen we dat de aanhouding professioneel en effectief werd uitgevoerd door de Interpol-unit van de Federale Politie van Brazilië. Meer dan dat is door het OM niet gezegd. 

Op de gearresteerde Bordo rusten zware aantijgingen. Zo wordt hij verdacht van moord en het medeplegen of medeplichtigheid tot moord. Dat betekent dat deze politicus van de ABOP vermoedelijk plannen heeft beraamd of daarbij betrokken is geweest om bepaalde personen om het leven te brengen. De personen die zijn vermoord of het leven hebben gelaten is bij het goed geïnformeerde deel van de samenleving bekend. Wanneer moord niet kan worden bewezen dan heeft het OM in zijn strategie om de ABOP-politicus te vervolgen voor het iets lichter levensdelich van doodslag en medeplegen/medeplichtigheid aan doodslag. Hiervan is er sprake wanneer iemand zonder planning maar door grensoverschrijdend gewelddadig gedrag iemand om het leven brengt. Dat kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een onvoorzien vuurgevecht of wanneer men in een opwelling handelt. 

Ook wordt hij verdacht van bedreiging met een misdrijf. Hiervan is er sprake als iemand op stellige wijze een ander of ten aanzien van een andere mededeelt dat hij tegenover die derde een strafbare handeling zal plegen, bijvoorbeeld dat hij hem om het leven zal brengen of zware mishandeling. De ABOP-politicus wordt ook verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. 

De strafbare feiten die zijn gepleegd hebben ook iets te maken met drugshandel en –smokkel en het witwassen van kapitaal, misschien van geld verkregen door criminele activiteiten. De meneer Bordo is bekend van intimidatie en geweld. Er was in zijn jonge jaren al een incident waarbij hij met een groep leeftijdsgenoten een aantal basketballers in een stadion aan het intimideren was.

De aangehouden Bordo heeft in de stijl van de zwarte rappers, heel veel van zijn kapitaal en bezittingen zichtbaar gemaakt. Zijn stapels geld en weelde werden op social media gezet. Velen vroegen zich af of hij wel de nodige belasting betaalde. A moni langa zijn Bordo eens, zijn kapitaal is groot. 

Het is jammer om te zien dat een deel van de jongeren sympathie heeft voor leeftijdsgenoten die zich op een bedenkelijk pad bevinden. Het is ook jammer dat ze zo afgaan. Als we niet oppassen wordt de VHP straks de boeman en zal dit hele issue door de ABOP en de NDP worden misbruikt.   

error: Kopiëren mag niet!