Niemand houdt zich aan regels en het centrum van Paramaribo is een voorbeeld

De verkoop op de Haïtiaanse markt aan de Drambrandersgracht staat niet in de schijnwerpers. Veel burgers zeggen dat ze er zelden heen gaan omdat het aanbod beperkt is. “Het is er stil, en de groothandel gebeurt ’s ochtends vroeg in het centrum, dicht bij alles”, zegt een bezoeker die de markt dagelijks aandoet in gesprek met Dagblad Suriname.

Voor aardvruchten gaat men wel naar de Haïtiaanse markt, maar voor een breder aanbod kiezen inwoners meestal voor de Centrale Markt of de markt bij Ondro Bong. Een standhoudster op de Haïtiaanse markt deelde mee dat ze zich niet stoort aan de situatie en zich richt op haar dagelijkse klanten.

“Mensen hebben nu geen geld, enkelen hebben net ontvangen maar besteden nu aan andere dingen. Voor nu reken ik op mijn vaste klanten”, aldus de standhoudster.

Standhouders op de Haïtiaanse markt verkopen vooral aardvruchten, peper en enkele vruchten. Groenten verkopen loopt minder goed, waardoor men daar niet op anticipeert. Een andere burger voegt toe:

“Ik bewonder de standhouders die langs de straat verkopen. Ondanks zon en regen blijven zij staan, hoewel ze niet de beste omgevingen hebben.”

Dagelijkse bezoeker: “De Centrale Markt biedt meer opties, maar mijn dagschema laat me geen ruimte om te zoeken naar wat ik nodig heb. Alles in het centrum is verwarrend; waar je bankzaken moet doen, verkopen ze vis en groenten, en kledingwinkels verkopen maaltijden. Wandelen is ook lastig door de onveilige voetpaden.”

Voor sommige klanten is de Haïtiaanse markt gunstig gelegen. Harold, een andere bezoeker, geeft de voorkeur aan het centrum voor zijn inkopen: “Ik hoef niet helemaal naar de Haïtiaanse markt te gaan. Het centrum biedt voldoende.” Er is echter geen strakke ordening; iedereen kan zomaar opstaan en ergens beginnen te verkopen. “Het blijft zo, zolang er geen strakke regeling komt”, benadrukt Harold.

TM

error: Kopiëren mag niet!