In kader operatie ‘CARIBEX 2024’ is Braziliaans patrouilleschip ‘Bracui’ aangemeerd in Paramaribo

In het kader van de operatie “CARIBEX 2024” van de Braziliaanse Marine vond op 23 mei een receptie plaats aan boord van het Braziliaanse Patrouilleschip “Bracuí”. Het evenement werd bijgewoond door de Braziliaanse ambassadeur in Paramaribo, Raphael Azeredo, de minister van Defensie, Krishna Mathoera, de Commandant van de Strijdkrachten van Suriname, kolonel Kioe A Sen, evenals ambassadeurs en andere vertegenwoordigers van het diplomatieke corps en de lokale samenleving. 

Ambassadeur Azeredo en minister Mathoera benadrukten in hun toespraken de vruchtbare en langdurige samenwerking tussen Brazilië en Suriname op defensiegebied, waarbij ze het belang van “CARIBEX” benadrukten als een reguliere oefening voor uitwisseling en training tussen de landen.

Het schip “Bracuí”, met een bemanning van 58 militairen, begon zijn reis in Belém, Pará, op 6 mei. Na een tussenstop in Cayenne, Frans-Guyana, tussen 13 en 17 mei, arriveerde het op 20 mei in de haven van Dr. Jules Sedney in Paramaribo. Het schip staat gepland om vandaag, 24 mei, terug te keren naar Brazilië. 

De operatie staat onder leiding van de Commandant van de Braziliaanse Marine Task Force, Kapitein ter Zee Ondiara Barbosa, die ook de Commandant is van de Noordelijke Marine Patrouillegroep.

Suriname is al sinds 1983 de bestemming van “CARIBEX” en tijdens deze editie omvatten de activiteiten institutionele bezoeken, culturele evenementen en gezamenlijke trainingen met leden van de marine en kustwacht van Suriname. Bovendien nam voor het eerst een officier van de Surinaamse strijdkrachten deel aan de operatie vanaf het begin, door zich bij de bemanning van de “Bracuí” in Belém te voegen. 

De Defensie-, Marine- en Legerattachés hebben essentiële ondersteuning geboden bij de voorbereidingen van de operatie “CARIBEX 2024” en bij de organisatie van activiteiten in Suriname, zo bericht de Braziliaanse ambassade.

error: Kopiëren mag niet!