Machtsstructuur in Iran

DOOR JORDI BOU
June 28, 2024 – Iran houdt noodpresidentsverkiezingen om de opvolger van president Ebrahim Raisi te vinden na zijn dood bij een helikoptercrash op 19 mei.

Raisi en acht anderen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, werden gedood in het noordwesten van Iran nadat hun helikopter neerstortte in een bergachtig gebied. De regering gaf de schuld aan slecht weer en dichte mist.

Kandidaten voor de verkiezingen kunnen zich vanaf 30 mei registreren en individuele personen zullen worden doorgelicht door de Guardian Council, een twaalfkoppig orgaan van geestelijken en juristen dat de verkiezingen beheert.

Hoewel de Iraanse president aanzienlijke invloed heeft op het binnenlands beleid en op buitenlandse zaken, worden zijn bevoegdheden beperkt door de grondwet, die zijn rol ondergeschikt maakt aan de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei.

error: Kopiëren mag niet!