Ronald Plasterk trekt zich terug als premierskandidaat 

Oud-informateur Ronald Plasterk trekt zich terug als kandidaat voor het premierschap. Dat laat hij weten ieen verklaring op X met een verwijzing naar een artikel vandaag, maandag 20 mei, in de Telegraaf. Hij schrijft hij dat berichten die over hem zijn verschenen “onjuist” zijn, maar ze staan in de weg van zijn benoeming tot minister-president. “Ik ben niet langer beschikbaar.”

Plasterk schrijft: “Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist. De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel. Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs. Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden. Ik dank de vele mensen die vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Tenslotte vertrouw ik er op dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land.”

De terugtrekking van Plasterk betekent dat Geert Wilders nu een nieuwe kandidaat moet vinden. Eigenlijk wilde de PVV-leider zelf minister-president worden, maar hij schoof die ambitie met name op verzoek van NSC terzijde. De vraag is wie er nu in aanmerking gaat komen voor de politieke topfunctie.

Wilders laat in een reactie op X op de terugtrekking van Plasterk weten: “Ik heb heel veel respect voor je, Ronald. Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit. Je zou wat mij betreft een uitstekende minister-president zijn geweest.”

Oud-minister Plasterk ligt onder vuur om een patent-kwestie. Een behandeling tegen kanker die hij in samenwerking met onderzoekers van het UMC Amsterdam had ontwikkeld, stond alleen op zijn naam. Ten onrechte, zo onthulde NRC. Plasterk verkocht het patent en verdiende er miljoenen euro’s mee. Hoewel Plasterk blijft volhouden dat er geen regels zijn overtreden, staat het zijn kandidatuur in de weg, laat hij weten.

Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer over de voortgang in de formatie. Dan wordt oud-informateur Richard van Zwol aangesteld als formateur. Hij zal in de komende weken in samenspraak met de vier partijleiders op zoek gaan naar personen die alle posten in het nieuwe kabinet moeten vervullen. Over de verdeling van de posten zijn nog geen afspraken gemaakt, zei VVD-leider Dilan Yesilgöz zaterdag op een partijbijeenkomst.

error: Kopiëren mag niet!