Recentelijk hield de Vereniging van Medici Suriname (VMS) een virtuele vergadering waarbij naar voren kwam dat er bezwaren zijn tegen de automatisering. Er rijzen vragen over wat de prioriteiten zijn binnen de gezondheidssector. Een arts (die anoniem wenst te blijven) zegt tegen Dagblad Suriname, dat het HIS (Huisartsen Informatie Systeem) niet als een verplichting kan worden opgenomen in een vergunning.
Andere urgente prioriteiten
“Als we iets willen doen voor de gezondheidszorg, zijn er vele andere urgente prioriteiten. Automatisering is zeker van belang, maar niet op deze manier. Het lijkt eenvoudig op papier, maar in de praktijk is het complex. Het voelt alsof er haastig beslissingen worden genomen om het in de vergunning op te nemen. Als er zoveel geld beschikbaar is voor dit systeem, waarom dan niet voor onze gezondheidszorg? Dit lijkt geen prioriteit te hebben. Als de kosten blijven stijgen, wie draait daar dan uiteindelijk voor op? We krijgen niet eens ons geld conform de markt, en dan willen ze ook nog eens omrekenen naar Amerikaanse dollars.
We verdienen in Suriname en betalen in Surinaamse dollars. Als er zoveel geld beschikbaar is gesteld, moet dat gelijk zijn voor alle artsen, ongeacht hun werkgebied. Of is dit weer een politieke zet? Onze artsenopleiding wordt niet eens erkend in andere landen, dit moet ook een prioriteit zijn.”
Automatisering prioriteit?
De arts zegt verbijsterd te zijn over de recente online vergadering. “In Suriname bevindt de gezondheidszorg zich op een dieptepunt. Slechte toegang tot zorg voor patiënten, regelmatig gebrek aan materiaal en medicatie voor belangrijke operaties, dagelijkse stakingen van zorgpersoneel, enzovoort. En nu heeft dit prioriteit? Automatisering? We worden gedwongen om iets te accepteren, anders wordt onze vergunning niet verlengd! Het draaiende houden van onze praktijk is al een enorme uitdaging, met stijgende kosten voor stroom, telefoon, benzine, enzovoort. Hoeveel stress willen ze ons nog geven? Krijgen we ook nog enige steun van het ministerie? Een schouderklopje?”
HIS moeite waard als het handmatige processen voorkomt
Volgens de arts is een HIS alleen de moeite waard “als het ons verlost van handmatige processen zoals recepten uitschrijven en verwijzingen maken, oftewel, als iedereen in ziekenhuizen, laboratoria en apotheken meedoet”. “Maar dit lijkt weer een actie waarbij anderen geld verdienen ten koste van ons en onze patiënten. Waar moeten wij dit geld vandaan halen? Ik hoop dat we in deze kwestie gezamenlijk kunnen optrekken en een gezamenlijk standpunt kunnen innemen!”
“Maar de kosten van automatisering moeten in lijn zijn met de markt, anders ontstaat er een financieringstekort. Om de totale praktijkkosten bedrijfsmatig te kunnen financieren, moet er een aangepast financierings- en verzekerdenbestand per praktijk worden ingesteld, zodat elke praktijk zich kan concentreren op het leveren van hoogwaardige zorg zonder financiële zorgen. Er is een lijst met mogelijke automatiseringsprogramma’s gedeeld. Het ministerie van Volksgezondheid moet bepalen welke programma’s voldoen aan de gestelde eisen. Het is cruciaal om constructief overleg te voeren met het VMS en om onafhankelijke deskundigen te raadplegen over welk programma het meest geschikt is. Vervolgens kan de sectie van de huisartsen na uitgebreide voorlichting en informatie in een fysieke vergadering haar keuze maken.”
“Zonder data en monitoring zijn we blind”
“Vanuit het ministerie weten we”, aldus de arts, “dat dit de enige manier is om verder te gaan”. Zonder data en monitoring zijn we blind. Zonder betrouwbare gegevens kan er geen effectief beleid worden ontwikkeld. Als ik zou weten hoeveel medicijnen ik nodig heb tegen hoge bloeddruk, hadden we veel goedkoper twee jaar voorraad kunnen bestellen in plaats van wat we nu betalen.”
“Daarnaast zal de automatisering veel meer aan het licht brengen, zoals naleving van protocollen en richtlijnen, het wel of niet zinvol inzetten van de diagnostische beeldvormings- en testprocedures waaronder laboratorium- en röntgenaanvragen, maar ook verwijzingen naar ziekenhuizen en medicijnen voorschrijfgedrag. We hebben nu bewijs dat als zeker 50% van de huisartsen, net zoals de andere 50%, voorschrijft, we een besparing van bijna SRD 200 miljoen kunnen realiseren. Dit bedrag kan vervolgens opnieuw geïnvesteerd worden in dezelfde eerstelijnszorginitiatieven: HEARTS voor de preventie, detectie en behandeling/beheersing van Niet-Overdraagbare Ziekten (NCD’s), automatisering en de versterking en verbetering van de eerstelijnszorg, wat mogelijk een grotere bereikbaarheid en toegankelijkheid voor bredere delen van de gemeenschap betekent.”
De redactie van Dagblad Suriname heeft tevergeefs getracht een reactie te krijgen van de voorzitter van de sectie algemeen artsen van de Vereniging van Medici in Suriname, dokter Deepak Gangadin.
CS