BRICS en SCO als Pijlers van een Nieuwe Wereldorde: Poetin’s Visie

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de BRICS-landen en de Shanghai Cooperation Organization (SCO) cruciale componenten van de opkomende multipolaire wereldorde. Aan de vooravond van zijn staatsbezoek aan Peking, prees Poetin de samenwerking tussen Rusland en China, die vergelijkbare standpunten delen over belangrijke internationale kwesties en zich samen inzetten voor de promotie van een eerlijk en transparant mondiaal bestuurssysteem, los van het westerse streven naar een orde gebaseerd op “leugens en hypocrisie”. Deze organisaties vormen betrouwbare platforms voor constructieve interacties op politiek, veiligheids-, economisch en cultureel vlak en trekken steeds meer belangstelling van andere landen. Met de uitbreiding van de BRICS heeft Rusland als roterend voorzitter meer dan 200 samenwerkingsprojecten gepland en werkt het aan de verdere versterking van de invloed van de BRICS in wereldzaken. Poetin benadrukt dat de samenwerking binnen deze verbanden is gebaseerd op wederzijds respect en gelijkheid, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor landen die streven naar erkenning van hun stem op het internationale toneel.

error: Kopiëren mag niet!