Venezuela: De wereld wil Palestina als volwaardig lid van de VN

Vrijdag zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil dat de integratie van Palestina als volwaardig lid van de Verenigde Naties (VN) een mondiale eis is.

“Met de overgrote meerderheid van de lidstaten heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) ingestemd met het verzoek aan de Veiligheidsraad om de opname van Palestina als volwaardig lid. Het is een mondiale schreeuw. De wereld eist een vrij en soeverein Palestina!”, zei hij.

Een paar minuten eerder kreeg een motie ter ondersteuning van een volledig Palestijns lidmaatschap 143 stemmen vóór en 25 onthoudingen. Argentinië, Tsjechië, Hongarije, Israël, Micronesië, Nauru, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea en de VS stemden tegen volledig lidmaatschap van de staat Palestina.

Historisch gezien heeft Venezuela Palestina als staat erkend en onbeperkte solidariteit getoond met zijn volk sinds het begin van de Bolivariaanse Revolutie, die werd ingesteld door wijlen president Hugo Chavez (1999-2013).

Op 24 april vroegen Cuba, Bolivia, Nicaragua en Venezuela om Palestina op te nemen in de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika (ALBA-TCP), een integratieovereenkomst waartoe ook Antigua & Barbuda, Saint Kitts & Nevis, Saint Vincent & de Grenadines, Grenada, Dominica en Saint Lucia behoren.

error: Kopiëren mag niet!