De VS moeten de wapenleveringen stopzetten als Israël Rafah binnenvalt

DOOR JORDI BOU
May 9, 2024 – De VS hebben de verzending van duizenden wapens naar Israël, waaronder controversiële bommen van 900 kg, stopgezet vanwege bezorgdheid over het plan van het land om een militaire operatie in het zuiden van Gaza uit te breiden.

Deze stap komt op het moment dat president Joe Biden Israël voor het eerst publiekelijk heeft gewaarschuwd dat de VS zouden stoppen met het leveren van wapens als Israëlische troepen een grote invasie zouden uitvoeren in Rafah, een stad vol vluchtelingen in het zuiden van Gaza.

Vier bronnen zeiden dat bij de zendingen, die al minstens twee weken zijn uitgesteld, sprake was van door Boeing gemaakte Joint Direct Attack Munitions, die stomme bommen omzetten in precisiegeleide bommen, evenals Small Diameter Bombs (SDB-1).

De bommen van 900 kg zijn hoogstwaarschijnlijk Mk-84’s, die kunnen worden uitgerust met JDAM-kits die precisiemogelijkheden bieden met behulp van satellietnavigatie.

In een dichtbevolkte, stedelijke omgeving als Gaza is het risico op zogenaamde ‘collateral damage’ echter groot.

Volgens de Verenigde Naties kan “de druk van de explosie de longen doen scheuren, de sinusholten laten barsten en ledematen afscheuren op honderden meters afstand van de explosie.”

error: Kopiëren mag niet!