President Santokhi: “De VES voelt zich aangesproken”

“Ik heb de organisatie niet bij naam genoemd, maar de VES voelt zich aangesproken. Feit is dat zij beter hebben moeten weten. Er zijn afgestudeerde mensen, mensen die kennis hebben van zaken. Maar mensen en de samenleving wordt negatief beïnvloed.” Zo heeft president Chan Santokhi gereageerd op de VES-saga (Vereniging van Economisten in Suriname) die begon toen hij, tevens voorzitter van de VHP, in het afgelopen weekend hard uithaalde naar de VES vanwege kritiek en waarschuwingen van deze organisatie op het monetair beleid in de afgelopen tijd. 

Swami Girdhari, secretaris van de VES, gaf daarop aan dat de Vereniging van Economisten in Suriname gebelgd is door de uitlatingen van president Santokhi op politieke podia.

Maar, de president kwam woensdagavond tijdens een persconferentie van de regering terug op de kwestie en zei: “Je hoeft niet van ons te houden. Maar vertel het ware verhaal. De cijfers zijn beschikbaar. We zijn van een negatieve startpositie gegaan naar een positie waarbij bij de Centrale Bank 1,2 miljard Amerikaanse dollar aan reserve is opgebouwd. Met de uitspraken wordt de samenleving in de war gebracht. Het vertrouwen wordt geschaad.” 

Hij vervolgde: “Is men vergeten dat mensen moesten bedelen om dollars van hun eigen rekeningen te lichten? Is er niks gebeurd? Er is zoveel aan stabiliteit gebracht. Maar, onze eigen mensen kraken ons af terwijl internationale instellingen de vorderingen beamen. Dat was mijn boodschap.” 

De VES-secretaris gaf maandag tegenover ABC aan totaal verbaasd te zijn door de woorden van Santokhi. De VES had dit niet verwacht van hem, vooral omdat Santokhi eerder handreikingen had gedaan naar de VES. In 2022 zei Santokhi nog, dat de VES bijgedragen had aan de oppositie tegen het beleid van regering Bouterse. Girdhari zei ook dat een staatshoofd boven partijen moet staan en niet denigrerend en beledigend moet zijn naar doelgroepen in de samenleving.  

error: Kopiëren mag niet!