Minister Raghoebarsing over sanering overheidsapparaat: “Geen medelijden met ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd, afvoeren!”

“Met ambtenaren die tot drie keer toe de gelegenheid hebben gehad om zich te registreren en dat toch niet hebben gedaan, hoeft geen medelijden te worden getoond. Ze dienen nu alvast uit het ambtenarenbestand te worden afgevoerd. De overheid is al heel lang bezig met dit vraagstuk en men heeft alle kans gehad om zich te registreren. Met de 6.700 mensen waar het om gaat hoeft de overheid geen “tjepoti” mee te hebben.” Woorden van Financiën-minister Stanley Raghioebarsing. 

De minister deed deze uitspraak woensdagavond tijdens een regeringspersconferntie. De vrijgekomen financiële middelen kan de overheid volgens hem goed gebruiken. De overheid kan dan ervoor zorgen dat betalingsverplichtingen op tijd plaatsvinden. 

Moet sneller

De minister vindt dat sanering van het ambtenarenbestand als onderdeel van de public sector reform sneller moet. Hervorming van het overheidsapparaat maakt deel uit van het lopend IMF-programma. De technische missie van het IMF, die momenteel in Suriname is voor de 6e  evaluatie van de uitvoering van het programma, heeft tijdens de gesprekken met de Surinaamse regeringsautoriteiten kritische kanttekeningen geplaatst met betrekking met het behalen van de zogeheten quantitative performance criteria. Zo heeft het er alles van dat het doel van 3,5 procent primaire balans van de overheid niet gehaald zal worden. Dit cijfer geeft aan de mate waarin de overheid in staat is haar schulden duurzaam af te lossen. 

Primaire balans

Het primaire balans cijfer heeft in essentie te maken met de inkomsten en uitgaven van de overheid. De inkomsten uit BTW in de afgelopen periode vallen tegen en dienen te verbeteren. Daarentegen dienen de uitgaven strak in de hand te worden gehouden. In dit verband noemt de Financiën-minister het bedrag van SRD 440 miljoen dat hij maandelijks moet betalen aan stroomsubsidies. Het is volgens hem daarom belangrijk dat de stroomsubisidies worden afgebouwd, en dat die gaan naar mensen die het nodig hebben. 

Dat er nu gesprekken gaande zijn over de verhoogde stroomtarieven vindt hij goed, maar hij wijst erop dat “wij besluitvaardig” moeten blijven. Doorgaan met de maandelijkse subsidie van SRD 440 miljoen zal volgens minister Raghoebarsing tot een drama leiden.  

Ondanks de kritische kanttekening van de IMF-trechnische missie verwacht de Financiën-minister toch dat er een staff-level akkoord zal worden bereikt met de IMF-missie. Het IMF uitvoerend bestuur komt eind tweede week juni bijeen ter goedkeuring van het staff-level akkoord. Die goedkeuring zal gepaard gaan met de overmaking van het volgende IMF tranchebedrag van circa USD 53 miljoen aan de Surinaamse regering.

SS

error: Kopiëren mag niet!