Volksgezondheid werkt aan branche cao voor zorgsector

Het ministerie van Volksgezondheid werkt al geruime aan de totstandkoming van een branche cao (collectieve arbeidsovereenkomst) voor de zorgsector. De vakbonden en de directie van de verschillende ziekenhuizen zijn hierbij nauw betrokken. De werkzaamheden zijn volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vergevorderd. 

Er zijn inmiddels 80 functies in de zorgsector beschreven en tegen elkaar gewogen. Wanneer dit traject volledig is afgerond zal gekeken worden naar de specifieke “fine tuning” van de zorgsector met gelijke voorzieningen voor werkers die gelijk opgeleid zijn. Dit zal naar zeggen van de Volksgezondheid-minister meer tevredenheid geven aan werkers in de sector. 

De situatie is nu zo dat werkers van het ene ziekenhuis naar het andere wegtrekken, vanwege betere lonen en voorzieningen. Voor wat betreft het zorgpersoneel van overheidswege, zij zitten nog in het zogeheten FISO-systeem (Functie Informatie Systeem van de Overheid). 

Anno 2024 is dit niet langer houdbaar. Het streven naar een specifieke sector-cao in de zorg is een van de belangrijke pijlers van het beleid van het ministerie van Volksgezondheid.

Opleiding en digitalisering

Een ander belangrijk onderdeel van het beleid is de versterking van het menselijk kapitaal. Er komen meer gespecialiseerde opleidingen. Met het AZP en de COVAB (Centrale Opleiding Voor Verpleegkundigen en Aanverwante Beroepen) worden nu een aantal opleidingen uitgevoerd. Er zijn nu circa 200 algemene verpleegkundigen in de opleiding tot gespecialiseerde zorgwerkers. Het opleiden van “skilled workers” duurt jaren, en daar dient men rekening mee te houden. Het wegtrekken van werkers in de zorgsector daarentegen kan binnen een dag gebeuren, aldus de minister.

Digitalisering van de zorgsector is een ander belangrijk aspect van het beleid waar nu aan gewerkt wordt. De eerstelijnszorg komt hierbij eerst aan de beurt.

Alle huisartenklinieken in het land zullen vanaf eind dit jaar verplicht zijn een geautomatiseerd patiëntensysteem te installeren. Bij dit project is de IDB (Inter-American Development Bank) betrokken en de zorgverzekeraars verstrekken incentives aan huisartsen om over te gaan tot een geautomatiseerd patiëntensysteem. Het voordeel hiervan zal zijn dat er een veel beter overzicht komt van de patiëntenstatus. Er komt veel minder papierwerk aan te pas en er ontstaat uniformiteit. Ook het verwijsbeleid zal op termijn gedigitaliseerd worden. Recepten zullen dan digitaal beschikbaar zijn.

SS

error: Kopiëren mag niet!