Reactie drs. Paul Mehilal CEO van Qualogy op onwaarheden

Als ondernemer heb ik een aantal bedrijven opgezet de afgelopen 30 jaar waarvan Qualogy NL en Qualogy Caribbean er een aantal zijn. Daarnaast heb ik ook bedrijven in andere sectoren zoals de horeca, hospitality en de laatste 2 jaar in blockchain. De blockchain onderneming vereist een stevige investering in hardware alsook het beschikbaar hebben van elektra voor het draaiend houden van de machines en voor de koeling. 

De blockchain mining activiteiten staan volledig los van de Qualogy organisaties in NL en Suriname. 

Recent is er een smaad- en lastercampagne gestart waarbij de suggestie wordt gewekt dat er illegaal stroom wordt onttrokken van het Surinaamse grid of dat het tegen niet commerciële tarieven zou zijn gegund. Tevens wordt beweerd dat de activiteiten op een zwaarbewapend terrein worden uitgevoerd en dat containers illegaal het land zijn binnengekomen. Al deze zaken hadden makkelijk en snel kunnen worden geverifieerd bij mij, als ik was benaderd. Helaas heeft men de weg van sensatie gekozen en is er kennelijk behoefte bij mensen met politieke aspiraties om zich voor te doen als expert en klokkenluider, om zo een plekje in de spotlights te verkrijgen. Er is niets van waar. 

Ik kan u geruststellen dat alle containers volgens het reguliere Douane systeem zijn binnengekomen en de bijbehorende invoerrechten zijn betaald. De stroom die we afnemen is volgens de standaard EBS-procedure aangevraagd en wordt ook maandelijks afgerekend tegen het commercieel tarief voor bedrijven in Suriname. Dit is vorige week in de media door de directeur van EBS bevestigd. Het is aan de ene kant dan ook onbegrijpelijk dat de overige media en de politiek dit feit tot gisteren hebben genegeerd. 

Aan de andere kant begrijpen we ook wel dat sensatie “verkoopt”. Tot slot kan ik u meegeven dat de locatie te Paranam strategisch is gekozen i.v.m. beschikbare infra voor afname van elektra en dat daarvoor een maandelijks huur wordt betaald aan de eigenaar van de locatie, Alcoa. Er is geen andere beveiliging op de locatie dan de standaard Alcoa beveiliging. 

Kortom het betreft hier een particuliere onderneming waarbij met eigen middelen is geïnvesteerd, zonder enig verzoek naar de overheid voor grond, voor een tegemoetkoming in stroomtarieven of voor belastingvoordelen. Niet iedereen denkt hier hetzelfde over, maar dit is naar mijn mening de enige juiste manier. 

Paul Mehilal

error: Kopiëren mag niet!