Einde in zicht van succesvolle kinderhartmissie in AZP

Een team van specialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL) heeft tot samen met specialisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een volwassen patiënt en zeven kinderen geopereerd in het kader van de Nederlandse kinderhartmissie. Het programma was deze keer uitdagender dan de vorige keren. Zo werden onder andere voor het eerst gezamenlijk een katheterinterventie en daaropvolgend cardiochirurgische correctie uitgevoerd bij een pasgeborene.

Jarenlange samenwerking team begint vruchten af te werpen

Teamleidster Maaike van Wieringen-Deckers laat via Dagblad Suriname weten, dat het team al bijna twee decennia lang samenwerkt “en dat begint zijn vruchten af te werpen”. “Dat geldt niet alleen voor de weken in Suriname, maar ook voor in aanloop naar de missie. Dit jaar heeft dat zelfs geleid tot een nieuwe behandelstrategie voor pasgeborenen met een kritische coarctatio van de aorta; een vernauwing van de aortaboog die de doorbloeding van het onderlichaam bedreigt en normaal gesproken acuut chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maakt.”

Het is het team van Surinaamse kinderartsen en (kinder)cardiologen dit jaar bij twee patiënten gelukt deze aandoening eerst te behandelen met een interventie via de liesvaten, waarbij een stent in de vernauwing werd ingebracht waarmee het leven van de kinderen gered werd, aldus Van Wieringen-Deckers. 

“Succesvolle katheterinterventie in combinatie met chirurgisch ingrijpen”

“Tijdens deze missie is het ons als geheel team gelukt om de vernauwing inclusief de stent chirurgisch te verwijderen en vervolgens alsnog definitief chirurgisch te corrigeren. Deze ervaring heeft belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd en wordt er gewerkt aan een gezamenlijke wetenschappelijke publicatie van deze katheterinterventie in combinatie met chirurgisch ingrijpen, omdat dit voor veel landen met dezelfde omstandigheden een belangrijke verbetering kan beteken voor kinderen met deze aangeboren hartaandoening. Op deze manier heeft deze missie twee extra levens kunnen redden en mede door de internationale impact in de toekomst nog veel meer.”

“We zijn heel dankbaar en trots dat de gehele missie maar in het speciaal deze interventie tot nu toe vlekkeloos is verlopen. Dit is zeker geen toeval. De magie van teamwork, een positieve groepsdynamiek, onze 100% focus en inzet vormen een belangrijke sleutel tot het succes. We zien de tweede helft van de missie met veel vertrouwen tegemoet”, aldus een enthousiaste Maaike van Wieringen-Deckers.

CS

error: Kopiëren mag niet!