Toenemende interesse voor bomentour Tropenbos 

Het was 22 april wereldwijd de Dag van de Aarde en ter ere daarvan organiseerde Tropenbos Suriname, in samenwerking met enkele lokale gidsen van United Tour Guides Suriname (UTGS), een boeiende bomentour. De interesse bereikte velen, zowel jongeren als ouderen, die enthousiast deelnamen aan deze unieke activiteit.

Tropenbos

De vertegenwoordigster van Tropenbos sprak vol enthousiasme de menigte toe bij de start van de bomentour. De focus lag voornamelijk op het belang van stedelijke bomen. “Al zijn we een groen land, dat betekent niet dat we niets hoeven te doen”, benadrukte zij. Ter gelegenheid van Earth Day wilde de organisatie specifiek aandacht besteden aan de bomen in het stadscentrum, geïnspireerd door het boek “Bomen van Paramaribo” van Dominiek Plouvier, oud-directeur van WWF Guianas. Dit boek bevat verschillende wandelroutes en belicht de bijzondere bomen in de binnenstad.

Onderzoek stedelijk groen

Mevrouw Saskia Chote deelde inzichten uit haar onderzoek naar stedelijk groen in Paramaribo, met de focus op percepties, gebruik en beheer. Ze legde uit dat het gebruik van stedelijk groen sterk afhankelijk is van de afstand tot de woonplaats van mensen. Daarnaast moet het groen voldoen aan specifieke verwachtingen: kinderen genieten vooral van speeltuinen, terwijl ouderen meer waardering hebben voor groene ruimtes waar ze rustig kunnen wandelen, afhankelijk van de aanwezige veiligheid en faciliteiten.

Waarom juist deze bomen?

De bomen in de binnenstad zijn van onschatbare waarde, maar helaas nemen ze af. Recentelijk is zelfs een iconische Tamarinde boom omgevallen. De vertegenwoordigster van Tropenbos benadrukte dat deze bomen onvoldoende aandacht krijgen. Het is van groot belang dat men actie onderneemt om deze waardevolle bomen te behouden en te koesteren voor de stad en haar inwoners.

Tour

Tijdens de tour werden de deelnemers begeleid door gidsen die uitgebreide informatie verstrekten over de verschillende bomen langs de waterkant, bij het standbeeld van Baba en Mai, op andere plekken in de binnenstad en bij de Palmentuin. Opmerkelijk was dat een aantal van deze bekende bomen in het stadscentrum oorspronkelijk geïmporteerd is, zoals de mahoniebomen.

“Ik kijk nu anders naar de bomen om me heen”

Een van de deelnemers aan de tour, Shirin Sedoc, deelde haar ervaring met Dagblad Suriname en benadrukte de waarde van de bomentour voor haar en haar zoontje. “Het is heel interessant voor mij, omdat ik niet dagelijks bezig ben met bomen, maar tijdens deze tour loop je door de stad en andere plekken. Daardoor krijgen we nu al kennis over de bomen, wat voor ons heel boeiend is”, vertelde ze. Shirin sprak enthousiast over de opgedane kennis tijdens de tour, waarbij ze ontdekte dat veel bomen geen Surinaamse oorsprong hebben. “Nu kijk ik anders naar de bomen om me heen en besef ik dat er veel meer achter schuilt dan ik voorheen dacht.”

SD

error: Kopiëren mag niet!