Parlementariër Karto: “Er moet een loonronde komen voor alle ambtenaren”

Pertjajah Luhur (PL)-parlementariër Evert Karto uit Commewijne stelt, dat er een loonronde moet komen voor alle ambtenaren in het land. De opmerking van Karto is in lijn met de wens van vele vakbonden en werkers in de publieke sector. Daarnaast heeft IMF-delegatieleidster voor Suriname Anastasia Guscina al vorig jaar november aangegeven dat de lonen voor ambtenaren schandalig laag zijn. 

Karto geeft op zijn beurt aan dat volgens het laatst vastgestelde minimumloon een ambtenaar rond de SRD 7.000 tot SRD 8.000 moet verdienen. Volgens Karto, die voorzitter is van de vaste commissies Sociale Zaken en Volkshuisvesting in De Nationale Assemblee, is het algemeen bekend dat dit bedrag gelet op de situatie in het land niet voldoende is om rond te komen.

De parlementariër zei tegenover staatszender STVS, dat ook gekeken moet worden naar de koopkrachtversterking van ambtenaren en de SRD 1.800 die de regering aan sociaal zwakkeren uitkeert. “Iedereen heeft het moeilijk, niet alleen de ambtenaren, maar ook mensen in de private sector”, aldus Karto. 

Na acties van diverse vakcentrales en bonden kwam de regering vorig jaar met de vakbonden overeen, dat van 1 januari tot en met juni 2024 de koopkrachtversterking met SRD 1.000 zou worden verhoogd naar SRD 3.500. Gepensioneerden bij de overheid krijgen hiervan 70%. 

De ontevredenheid onder de werkende klasse is echter enorm. De invoering en implementatie van de BTW-wet, de verhogingen van de stroomtarieven en de algehele hoge kosten van levensonderhoud zijn aanleiding voor diverse acties. Daarnaast heerst er onder andere binnen de gezondheidssector en bij de politie enorme ontevredenheid, wegens het uitblijven van noodzakelijke investeringen in zowel gebruiksartikelen als personeel.

error: Kopiëren mag niet!