Geschiedenis van de Henri Delaunay Cup

DOOR CHRIS DINSDALE
14 juni 2024 – 14 juli 2024 – Het UEFA European Championship vindt plaats in Duitsland, beginnend op 14 juni. De trofee die aan het winnende team wordt toegekend, is genoemd ter ere van Henri Delaunay, de eerste secretaris-generaal van de UEFA die als eerste een pan voorstelde -Europees kampioenschap. Delaunay stierf in 1955, vijf jaar vóór het openingstoernooi.

Het originele zilverwerk, uitgereikt tussen 1960 en 2004, is ontworpen door Pierre Delaunay, de zoon van Henri, en gemaakt door de goudsmeden van Chobillon. De trofee werd later gekocht door de Parijse juwelier Arthus Bertrand. In 2008 werd de beker verbouwd door de gerenommeerde zilversmeden Asprey uit Londen. Gegoten in sterling zilver, is hij 18 cm groter en 2 kg zwaarder dan het origineel, om de omvang van de meest prestigieuze kampioenschappen van Europa te weerspiegelen en om te voorkomen dat hij overschaduwd wordt door andere trofeeën in het portfolio van de UEFA, zoals de Champions League. Tien teams hebben de trofee in de wacht gesleept sinds de eerste Europese kampioenschappen in 1960, waaronder Spanje, wiens aanvoerder Iker Casillas de eerste speler was die de nieuwe trofee in de wacht sleepte nadat Spanje Duitsland versloeg in de finale van 2008 in Wenen.

In totaal worden er gedurende vier weken 51 wedstrijden gespeeld op 10 locaties, waarbij de finale op 14 juli wordt gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn.

error: Kopiëren mag niet!