Militaire hulp aan Oekraïne gestimuleerd door de VS en het VK

DOOR DUNCAN MIL
April 24, 2024 – De VS en Groot-Brittannië keurden nieuwe militaire hulppakketten voor Oekraïne goed, omdat het door oorlog verscheurde land opriep tot meer vuurkracht om de laatste aanvallen van de Russische president Vladimir Poetin te bestrijden.

De Senaat keurde dinsdag laat de 61 miljard dollar (57,1 miljard euro) aan oorlogshulp aan Oekraïne goed, nadat het Huis van Afgevaardigden het pakket zaterdag had goedgekeurd.

“Vanavond heeft een tweeledige meerderheid in de Senaat zich bij het Huis aangesloten om op dit kritieke keerpunt gehoor te geven aan de oproep van de geschiedenis”, zei president Joe Biden.

Groot-Brittannië heeft uit solidariteit een steunpakket van £500 miljoen (€580 miljoen) voor Oekraïne goedgekeurd. Dit omvat cruciale uitrusting zoals langeafstandsraketten en vier miljoen munitie.

De Britse premier Rishi Sunak sprak dinsdagochtend met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om de hulp te bevestigen.

De zending zal onder meer de Britse Storm Shadow langeafstandskruisraketten bevatten. Sommige westerse leiders hebben hun bezorgdheid geuit dat het sturen van Storm Shadow-raketten de spanningen met Moskou zou kunnen doen escaleren.

De Ukraine Support Tracker van het Kiel Institute berekent dat 108,5 miljard dollar (101,5 miljard euro) aan militaire hulp sinds januari 2022 door 30 landen aan Oekraïne is toegezegd. De jongste Amerikaanse en Britse toezeggingen verhogen dit tot 170 miljard dollar (159 miljard euro).

error: Kopiëren mag niet!