Meest waardevolle muntenverzameling die ooit op de markt is gekomen

DOOR DUNCAN MIL
April 25, 2024 – Tijdens een langverwachte gebeurtenis die al een eeuw in de maak is, zal de buitengewone schat aan Scandinavische munten van de Deense industrieel Lars Emil Bruun, ter waarde van $72,5 miljoen, in een reeks veilingen worden verkocht.

Lars Emil Bruun liet een testament achter waarin zijn nakomelingen 100 jaar moesten wachten op de enorme erfenis. Nu is het wachten bijna voorbij.

Met de herfst van 2024 in zicht bereidt het gerenommeerde muntenveilinghuis en -handelaar Stack’s Bowers zich voor om de langverwachte collectie Scandinavische munten van 20.000 stuks op een openbare veiling te onthullen.

“Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst over de collectie hoorde”, zegt Vicken Yegparian, vice-president voor numismatiek van het bedrijf, “was ik verbijsterd dat zoiets als dit kon bestaan.”

“Je hebt Denemarken, Noorwegen, Zweden en dan plaatsen die vroeger onder Deens, Noors of Zweeds bestuur stonden”, vertelde Yegparian aan Bloomberg. ‘Er is een enorme hoeveelheid munten van koning Canute van Engeland,’ voegde Yegparian eraan toe.

Na de Eerste Wereldoorlog maakte Bruun zijn collectie als back-up voor de Koninklijke Deense Collectie van Munten en Medailles, “als redundantie en als bescherming tegen iets dat met de bestaande collectie zou gebeuren”, zegt Brian Kendrella, president van Stack’s Bowers.

De collectie is verzekerd voor 500 miljoen Deense kronen ($72,5 miljoen), “in dit geval ondersteunt alles wat we tot nu toe hebben gedaan dat bedrag als een redelijk redelijke waardering”, zegt Kendrella.

error: Kopiëren mag niet!