Val SLM zal zich direct vertalen in hogere prijzen voor Surinaamse reizigers 

‘Medewerker doet gepassioneerde oproep voor behoud national carrier’

Terwijl minister Uraiqit Ramsaran van Transport Communicatie en Toerisme verontrustende mededelingen doet over diverse ontwikkelingen gaande in de Surinaamse luchtvaartsector en in het bijzonder de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, blijft de roep bestaan om het staatsbedrijf de behouden. 

Alhoewel het bedrijf momenteel een herstelplan ondergaat lopen de kosten op en vallen de inkomsten tegen. Volgens Ramsaran afgelopen woensdag na de Raad van Ministers-vergadering, kan de regering niet eindeloos investeren in de SLM. Vooral de mid-Atlantische route is een groot probleem voor de SLM. 

Een eigen toestel dat groot genoeg en duurzaam is, ontbreekt al jaren. Hierdoor is de SLM genoodzaakt toestellen te huren. De kosten hiervoor lopen enorm op. Toch zou een eventuele val van de SLM zich vertalen in enorme prijsverhogingen voor het reizend volk in Suriname. Dit meent Jermaine Kerk, medewerker bij de SLM, die een gepassioneerde oproep deed voor het behoud van de ‘national carrier’. 

Wat is het alternatief? 

Kerk; “Ik werk bij de SLM, intussen 15 jaar, om die reden reageer ik nooit op berichten over de SLM of plaats ik nooit iets over de SLM. Want in plaats van een gezonde discussie voeren, kiest men er altijd voor om te grijpen naar het feit dat je bij de SLM werkt en zogenaamd niet objectief bent. Maar vandaag voel ik er wel voor. Al die deskundigen die vinden dat de SLM opgedoekt moet worden, wat is jullie alternatief voor Suriname? Twee jaar geleden was de SLM helemaal gestopt met vluchten uitvoeren. Hebben jullie de prijzen gezien van de concurrenten? Zijn jullie bereid dat te betalen? Als de SLM ophoudt, dan blijft er op de meeste routes maar 1 speler over, sommige zelfs geen. Is dat wat we willen als land? Anderen zijn ons voor geweest, zoals Frans-Guyana en Guyana. Landen zonder een airline die jaren overgeleverd waren aan de prijzen van de “grote” maatschappijen.” 

Naive vergelijking 

Kerk vervolgt: “Het is heel naïef om ons te vergelijken met het huidige Guyana, een Aruba en een Curaçao waar er wel veel interesse is van airlines. Wij zijn tot op heden niet zo interessant. Of gaan we vliegen met TUI, JetAir en American Airlines? Oops, die zijn ook verdwenen toen er geen geld meer gemaakt kon worden. Wie bleef wel onder alle omstandigheden Suriname ontsluiten, ook al was er geen cent te maken? Ja, diezelfde SLM. Niemand is verplicht met de SLM te vliegen. Ook in Amerika en Europa ondersteunen overheden hun airlines. Omdat de negatieve spin-off van het niet hebben van een eigen airline vele malen groter is. Heel jammer voor een ieder die om welke reden dan ook last heeft ondervonden van een vertraging of annulering van de SLM. Ik als medewerker ben daar absoluut niet blij om. Maar, laten we niet doen alsof dat alleen bij de SLM gebeurt. In Nederland wordt die blauwe vogel ook vaak uitgescholden op andere routes.” 

Positieve manier bijdragen 

“Als medewerker, maar meer nog als Surinamer, wens ik op een positieve en kritische manier te werken aan het verbeteren van de dienstverlening van de SLM in de ruimste zin des woords, voor zover ik daar de ruimte voor krijg. En daar zal ik van binnenuit mijn best voor blijven doen. Wij Surinamers moeten kritisch naar de beleidsmakers zijn om ervoor te helpen zorgen dat het inderdaad steeds beter gaat met de SLM en er geen politiek met het bedrijf wordt gespeeld. Dát houdt het bedrijf achter. Niet die medewerkers die jaar in jaar uit hun schouders onder het werk blijven zetten onder elk management team, elke Raad van Commissarissen en elke regering. Je bent niet verplicht te vliegen met de SLM op de meeste routes, er is keus, maar de SLM zorgt ervoor dat de tarieven redelijk in balans blijven. Dank je wel, SLM!”, aldus Kerk, die middels argumenten aangeeft waarom de SLM behouden en gekoesterd moet worden.

error: Kopiëren mag niet!