VS stuurt Haïtiaanse vluchtelingen terug naar door criminele bendes geteisterd eiland

Afgelopen week deporteerde de VS zeker vijftig Haïtiaanse vluchtelingen. Ze werden teruggevlogen naar Haïti. Daar houdt een bendeoorlog het land nog steeds in zijn greep. Het is voor het eerst in maanden dat de VS Haïtianen uitzet. 

Amerika stuurt ze terug naar een land dat geregeerd wordt door bendes. VS zet gemiddeld 850 Haïtianen het land uit. Sinds het in Haïti in 2020 is uitgelopen op chaos door een steeds erger wordende bendeoorlog, leiden die deportaties tot ophef in de VS. 

Volgens de Verenigde Naties (VN) werden 2505 mensen slachtoffer van het geweld in de eerste drie maanden van dit jaar – 53 procent meer dan in de drie maanden daarvoor. Even leek het erop dat door het toegenomen geweld Haïtianen niet meer gedwongen werden teruggestuurd. 

Maar nu heeft de VS dus toch weer de eerste deportatievlucht naar Haïti uitgevoerd sinds januari.  In de eerste drie maanden van 2024 kwamen gemiddeld zo’n 10.000 vluchtelingen per maand uit Haïti de grens over met Mexico. Dat is 5 procent van het totaal.

error: Kopiëren mag niet!