Egypte krijgt 3300 jaar oud gestolen beeld van farao Ramses II terug

Egypte heeft een eeuwenoud beeld van koning Ramses II teruggekregen nadat het zo’n dertig jaar geleden werd gestolen en het land uit werd gesmokkeld.

Het beeld kwam na de diefstal terecht in Zwitserland. Dat meldt het Egyptische ministerie van Oudheden in een verklaring. Op het beeld is een deel van het hoofd van farao Ramses II afgebeeld.

Het werd gestolen uit de Ramses II-tempel in de oude stad Abydos in het zuiden van Egypte. De exacte datum waarop het kopstuk werd gestolen is niet bekend, maar dat zou volgens de Egyptische autoriteiten eind jaren tachtig of begin jaren negentig geweest zijn, zo’n dertig jaar geleden.

De Egyptische autoriteiten kwamen het gestolen beeld op het spoor toen het in 2013 te koop werd aangeboden op een tentoonstelling in Londen. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden verhuisde het naar verschillende andere landen voordat het in Zwitserland terechtkwam.

“Dit hoofd maakt deel uit van een beeldengroep die koning Ramses II voorstelt. Oorspronkelijk stond het beeld naast een aantal Egyptische goden”, zei Shaaban Abdel Gawad, die verantwoordelijk is voor het terughalen van allerlei oudheden naar Egypte.

error: Kopiëren mag niet!