WHO: ‘Vogelgriep is pandemie onder dieren’

De vogelgriep gaat wereldwijd rond. Het virus heeft niet alleen vogels maar ook talloze zoogdieren besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt inmiddels van een “pandemie onder dieren” en is bezorgd over de kans dat ook mensen besmet zullen worden. 

Jeremy Farrar, hoofdwetenschapper van de WHO, noemt de uitbraak van de H5N1-variant “enorm zorgwekkend”. Volgens hem valt niet uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan. 

Tot nu toe kunnen mensen alleen besmet raken door contact met dieren die het virus hebben opgelopen. Zo werd eerder deze maand een Amerikaanse boer ziek, net als zijn koeien. Het lijkt er volgens de WHO op dat dit de eerst infectie van een mens was door contact met een besmet zoogdier. Andere mensen liepen het virus op via besmette vogels. 

error: Kopiëren mag niet!