Negen overeenkomsten getekend tijdens bezoek president Santokhi aan China, maar waarover……?

Afgelopen week bracht president Chandrikapersad Santokhi met een delegatie bestaande uit ruim twintig personen, een staatsbezoek aan China. Over dat bezoek werd door de voorlichtingsdienst van de regering, de Communicatie Dienst Suriname (CDS), vooral en met name bericht over ‘toeristische uitstapjes’ en een paar bezoekjes aan en ontmoetingen met Chinese bedrijven die al actief zijn in Suriname, zoals Dalian – vooral bekend van het asfalteren van wegen in Suriname – en het goudwinningsbedrijf Zijin, de eigenaar van de Rosebel goudmijn. De persberichten van de CDS waren weinig inhoudelijk, het waren allemaal oppervlakkige ‘verhaaltjes’ vergezeld van vooral veel, heel veel, foto’s.

“Succesvol en veel aandacht”

Aan het einde van het officiële staatsbezoek en de daarmee gepaard gaande officiële verplichtingen en gesprekken, spreekt president Santokhi over een succesvol bezoek. “Het was een historische gebeurtenis”, aldus de president. 

“Als het eerste staatsbezoek vanuit een Latijns-Amerikaans land aan China dit jaar, heeft het veel aandacht getrokken en heeft het de bilaterale betrekkingen naar een hoger niveau getild”, zo schrijft Santokhi op zijn Facebookpagina. 

Voor hem was een hoogtepunt de ontmoeting met president Xi Jinping. “We hebben goede gesprekken gevoerd, resulterend in negen overeenkomsten die onze samenwerking versterken. Belangrijk hierbij was de schuldherschikking met China, wat een belangrijke mijlpaal is voor beide landen. De schuldherschikking met China was reeds op technisch niveau afgetekend, maar werd op politiek niveau herbevestigd met een ondertekening door president Xi Jinping”, aldus president Santokhi. 

“Mijn moeder werkte in een Chinese supermarkt”

Tja, het bezoek kreeg inderdaad de nodige aandacht in diverse Chinese media. Tegenover China Daily zei hij onder andere dat zijn moeder in een Chinese supermarkt heeft gewerkt en in die tijd als jongen al de Chinese cultuur leerde kennen. Of die opmerking enige indruk in China heeft gemaakt is onbekend…..

Negen overeenkomsten, maar waarover?

Maar, onduidelijk is waar de negen ondertekende overeenkomsten betrekking op hebben. Van enige inhoudelijke transparantie over het staatsbezoek was en is geen sprake. De Communicatie Dienst Suriname heeft, vooralsnog, geen letter, geen woord inhoudelijk aandacht besteed aan die negen overeenkomsten. Wat zijn dat voor overeenkomsten? Zijn er afspraken met Chinese bedrijven gemaakt om te investeren in bepaalde sectoren in Suriname? Worden wellicht nieuwe contracten aangegaan met Chinese ondernemingen die al in Suriname betrokken zijn bij uiteenlopende projecten, van verbeteren infrastructuur tot zonne-energieprojecten? Mag het Surinaamse volk niet vernemen wat het staatsbezoek Suriname feitelijk heeft opgeleverd?

Opgemerkt dient ook te worden dat de opmerkingen van de president, en ook die recent zijn gemaakt door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, over de schuldherschikking is oude wijn in een nieuw zak. Feitelijk is die herschikking formeel nog niet afgerond, laat staan dat er een definitieve overeenkomst is met China.

Was minister Abiamofo een meereizende toerist?

En, waar was minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, die deel uitmaakte van de delegatie? Waarom was hij meegereisd? Hij was nota bene een dag eerder in China gearriveerd dan de presidentiële delegatie. Waarom? Wat heeft hij uitgespookt in Beijing en andere steden? Was hij slechts mee als toerist of heeft hij iets voor Suriname bereikt? Heeft hij gesproken bijvoorbeeld met de leiding van Zijin, en zo ja, wat was de uitkomst van dat gesprek? Is wellicht een van de negen overeenkomsten ondertekend? Van enige openheid, transparantie, is geen enkele sprake. Er is geen enkel persbericht verschenen, ook niet in China, waaruit zou kunnen blijken wat de heer Abiamofo tijdens het staatsbezoek zoal heeft gedaan. Het wachten is op een, hopelijk, inhoudelijk persbericht van zijn ministerie om de samenleving te informeren over hetgeen de NH-minister heeft gedaan en bereikt in China.

PK

error: Kopiëren mag niet!