Minister Ori: “Landelijk renovatie- en bouwprogramma voor scholen”

Tijdens de persconferentie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) donderdag 18 april, heeft minister Henry Ori samen met zijn team een aantal belangrijke actuele kwesties in het onderwijs aan de orde gesteld.

Spookambteraren 

De minister sprak over het overschot aan ambtenaren. Binnen het ministerie zijn ongeveer 1.000 “spookambtenaren”, van wie de salarissen geblokkeerd zullen worden. Hierdoor wordt er budget vrijgemaakt voor nieuwe leerkrachten die nog salaris moeten ontvangen. Jaarlijks wordt er een aanzienlijk bedrag uitgegeven aan salarissen, de minister vermeldde 2.1 miljard SRD.

“Het is niet acceptabel dat de overheid blijft betalen aan mensen die niet productief zijn binnen het systeem”, haalde minister Ori aan. Hij gaf te kennen dat een groep mensen die nog geen salaris hebben ontvangen, eind april hun salaris kunnen verwachten.Ook wordt er gekeken naar manieren om nieuwe leerkrachten die al 5 tot 6 maanden wachten op een aanstelling en salaris, sneller in het systeem te integreren.

Onderwijs binnenland

Het onderwijs in het binnenland ondervindt diverse uitdagingen. Afgelopen maandag heeft het ministerie overlegd met leerkrachten uit deze regio’s over strategieën om de leerachterstanden aan te pakken. Onder andere is de staat van lesmateriaal, dat beschadigd raakt door gebrek aan adequate opslagruimten en problemen met ongedierte zoals ratten en slangen, besproken.

Daarnaast zijn de grootte van de klaslokalen en de schema’s voor vertrek en aankomst van leerkrachten aan de orde gekomen, met name de bezorgdheid over het vliegen met bepaalde luchtvaartmaatschappijen, zoals Blue Wings.

Verder wordt overwogen of het onderwijs in het binnenland gelijktijdig met dat in Paramaribo moet beginnen, rekening houdend met natuurrampen en andere lokale omstandigheden die het onderwijsproces kunnen beïnvloeden.

Schoolvervoer

Tijdens de persconferentie werden ook de knelpunten rondom schoolvervoer besproken. De minister wees erop dat vervoer in het land bijna gratis is. Momenteel wordt maandelijks 33 miljoen SRD uitgegeven aan bus- en bootvervoer om het onderwijs optimaal te ondersteunen, waarvan ongeveer 23 miljoen aan busvervoer en 10 miljoen aan bootvervoer. “We besteden aanzienlijke bedragen aan regulier schoolvervoer, wat zich opstapelt”, merkte de minister op.

Onlangs heeft de regering bovendien bijna 11 miljoen SRD goedgekeurd als compensatie voor de brandstofkosten van vorig jaar. De minister benadrukte de noodzaak voor nieuwe afspraken om bus- en bootvervoer beter in kaart te brengen, met als doel onderwijsstagnaties te voorkomen.

Landelijk programma school renovatie en bouw 

De minister bevestigde tijdens de conferentie de lancering van een landelijk programma voor de renovatie en bouw van scholen, dat al in de planning staat. Het ministerie heeft een inventarisatie afgerond van 166 scholen in 10 districten die in aanmerking komen voor renovatie of nieuwbouw. Het gaat voornamelijk om renovaties, maar in Paramaribo-Zuid en Wanica zijn ook enkele nieuwe scholen geprojecteerd. “We streven ernaar het volledige pakket aan scholen aan te pakken”, aldus de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 

SD

error: Kopiëren mag niet!