“Als huisvrouw word je vaak niet gewaardeerd”

“Huisvrouw zijn is niet meer in de mode”, zegt Asha in gesprek met Dagblad Suriname. Zij is een kleine onderneemster en geeft aan dat elke vrouw een optie moet zoeken om op eigen benen te kunnen staan.  

“Als huisvrouw wordt je vaak niet gewaardeerd, je krijgt pas waarde als je geld van buiten verdient. Dan wordt je werk thuis gewaardeerd en buiten. Maar dat hoeft niet zo te zijn, waardeer jezelf en wacht niet tot iemand anders je die waardering geeft”, aldus Asha. “Je hebt liever iets op zak waarvoor je hebt gewerkt, dan dat iemand je geeft en dan nog zoveel tekst en uitleg erbij schuift.”

“Mijn man blijft die broek dragen in huis”

Asha: “Je moet doorzettingsvermogen hebben en sterk staan.” Ze is moeder van drie kinderen, bakt, kookt en is ook modiste. “Ik probeer mijn talent op zoveel mogelijk manieren te gebruiken. Aan het eind heb ik mijn eigen auto gekocht en de relatie is iets andes. Mijn man blijft die broek dragen in huis, maar er is een betere verstandhouding.”

Malika, die nu een eigen business heeft, zegt dat in deze moderne tijd er geen sprake moet zijn van huisvrouw, “maar van een independent woman”. “Wij leven in een harde tijd en een huisvrouw, zij brengt niets op, een ieder heeft een hobby en kan ook creatief denken, doe wat, bouw je eigen business”, zegt Malika.

“Twee jaren terug was het leven voor mij opstaan, kinderen klaarmaken, eten klaarmaken, huis schoonmaken, boodschappen doen, kinderen van school halen, helpen met het schoolwerk en in de avond weer schoon maken en slapen. Het leek alsof het werk nooit klaar was, ik dacht altijd dat je geen tijd had om andere dingen te doen. Maar, later ben ik wel gaan beseffen dat je uiteindelijk altijd tijd hebt en dat je die zelf vrij moet maken.”

“Ondanks mijn werk thuis maak ik toch tijd om bestellingen te maken om zo ook wat te verdienen. In het begin was het moeilijk, want als huisvrouw en moeder heb je veel te doen, maar nu ook als werkende vrouw voel ik me helemaal goed. In deze moderne tijd moeten vrouwen meer naar buiten komen. Je bent zo een voorbeeld voor jezelf, je kind en anderen om je heen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!