Weetje van de dag – Vandaag in 1889: Hollywoodlegende Charlie Chaplin geboren

Hollywood-legende Charlie Chaplin is op 16 april 1889 geboren als Charles Spencer Chaplin in Londen, Engeland. Chaplin, een van de financieel meest succesvolle sterren van het vroege Hollywood, werd op vijfjarige leeftijd op het podium geïntroduceerd.

De jonge Chaplin, de zoon van Londense music hall-entertainers, keek naar een show met zijn moeder in de hoofdrol toen haar stem brak. Hij werd snel het podium op geschud om de act af te maken.

Chaplins vader stierf toen Chaplin jong was, en toen zijn moeder een zenuwinzinking kreeg, zwierven Chaplin en zijn oudere halfbroer, Sydney, door Londen, waar ze op straat dansten en centen verzamelden in een hoed. Ze gingen uiteindelijk naar een weeshuis en Chaplin sloot zich aan bij de Eight Lancashire Lads, een dansgroep voor kinderen.

Al snel werden Chaplins bolhoed, naar buiten gedraaide voeten, snor en wandelstok zijn handelsmerk. Hij sloot zich aan bij het bedrijf Keystone en filmde Making a Living, waarin hij een besnorde slechterik speelde die een monocle droeg. In zijn eerste film met geluid (City Lights uit 1931) gebruikte hij alleen maar muziek. Zijn eerste echte geluidsfilm was The Great Dictator uit 1940, waarin hij de spot dreef met het fascisme.

In 1975 werd hij geridderd tot Sir Charles Spencer Chaplin. Twee jaar later stierf hij.

error: Kopiëren mag niet!