De Surinaamse politieke partijen vanaf 1975 moeten zich diep schamen

Inleiding

Op 6 april 2024 was er in Alkmaar/Suriname een betoging van de bewoners. De bewoners waren terecht boos daar zij al meer dan 100 jaar geen leidingwater hebben. De politieke partijen in Suriname beloven bij de verkiezingen dat er water zal komen in het gebied Alkmaar en omstreken. Bij de onderhandelingen in 1974 en 1975 tussen de regering van Nederland en de regering van Suriname zijn er grote fouten gemaakt. De regering van Suriname was al heel blij met het bedrag van 3,5 mld Nederlandse gulden. De Nederlandse regering onder leiding van Joop den Uyl en de Surinaamse regering onder leiding van Henck Arron zijn verantwoordelijk voor de slechte staat van Suriname. Nederland had Suriname beter moeten begeleiden naar de onafhankelijkheid. Suriname had moeten onderkennen, dat zij nog niet in staat waren om het land zelfstandig te leiden.

De kleine minderheid van Suriname had nooit zijn zin van Nederland moeten krijgen om zonder een goede voorbereiding onafhankelijk te worden. Dat is een grove schending geweest voor de rechten van de inwoners van Suriname, die de Nederlandse nationaliteit hadden. De inwoners van Suriname zijn in de steek gelaten door de regering van het Koninkrijk der Nederlanden. De heer Henk Aaron was nog jong en onervaren. Hij had in Nederland bij een bank gewerkt en later bij een bank in Suriname. Hij had niet de kennis om een land te besturen. Dat geldt overigens ook voor alle bestuurders van Suriname vanaf 1975. De feiten en cijfers spreken voor zich. Anno nu lukt het Suriname niet om uit het diepe dal (technisch failliet) te klimmen.

WhatsApp bericht 

De boosheid en de pijn van de bewoners van Alkmaar/Suriname waren voor mij de aanleiding om het hierna volgende whatsapp-bericht binnen mijn netwerk te verspreiden

Quote

De Surinaamse politieke partijen vanaf 1975 moeten zich diep schamen. De politici, die al jaren het volk voor de gek houden, moeten nu thuis gaan zitten en wat anders gaan doen. Unquote

Ik kreeg vele positieve reacties van de mensen binnen mijn netwerk. Dus de meerderheid van de mensen in mijn netwerk waren het eens met dit whatsbericht. Er was zegge en schrijven 1 persoon, die het niet eens was met mij. Hij stuurde de hierna volgende reactie naar mij:

Quote

En het alternatief is …?

Dat betekent dat alle politieke partijen thuis moeten gaan zitten, wie zal het land dan draaien?

Je bent naïef om Sur politiek goed en stevig te analyseren.

Kritiek leveren is makkelijk vanuit emotie.

Maar de oplossing ….????  Unquote

Ik heb de persoon een app terug gestuurd en aangegeven, dat hij goed moet lezen wat ik heb geschreven. Ik heb hem nogmaals erop gewezen, dat ik het over de politici heb, die het volk voor de gek houden. De persoon was mijns inziens nijdig en vond het nodig om mij een whatsapp bericht te sturen en mij te beledigen. In mijn whatsapp bericht staat geen letter onzin. De Surinamers (de grote meerderheid) zijn de mening toegedaan, dat de politieke partijen vanaf 1975 zich diep moeten schamen.

Oplossing

De politieke partijen in Suriname moeten een goede analyse maken en eerlijk met hun leden overleggen. Mensen, die niet goed zijn opgeleid en geen ervaring hebben, moeten in de wachtkamer plaatsnemen. Deze personen in de wachtkamers moeten hard werken om hun kennis en ervaring te vergroten. Te zijner tijd zullen zij op de lijst geplaatst worden. De deskundige en integere personen (onlosmakelijk met elkaar verbonden) kwalificeren zich voor een plek op de kandidatenlijst van de politieke partij. De partij moet ook goed nagaan welke persoon wordt voorgedragen als lijsttrekker. De leden moeten kritisch zijn. In Suriname hebben wij gezien, dat de fantastische sprekers geen goede bestuurders zijn geweest. Een goede bestuurder (integer en deskundig) hoeft niet persé een fantastische spreker te zijn. Integriteit en deskundigheid zijn zeer belangrijk voor het besturen van Suriname. De politieke partijen moeten duidelijk maken, dat zij geen valse beloften zullen doen. De politieke partijen moeten vastleggen, dat zij fraude en misleiding keihard zullen aanpakken.

Lessons learned

De onafhankelijkheid van Suriname heeft heel veel ellende voor de Surinamers gebracht. Wij kunnen de klok niet terugdraaien. Suriname zat in het Koninkrijk der Nederlanden ( Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen). Een zeer groot deel van de Surinamers wilde een grote mate van zelfstandigheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben. Zij wilden geen onafhankelijkheid, maar een goede samenwerking binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Joop den Uyl en Henck Arron hebben geen rekening gehouden met de wens van de inwoners van Suriname. Over vele zaken hebben zij geen aandacht besteed.

Een paar dossiers ter illustratie. 1) De AOW voor de Surinamers is finaal genegeerd. 2) Een goede watervoorziening voor alle inwoners van Suriname is gewoon terzijde geschoven. 3) De grenskwesties met de buurlanden zijn finaal genegeerd. Tot zover enkele voorbeelden. De kleine minderheid mag nooit meer de kans krijgen de grote meerderheid te overtreffen. 

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!