Jamaica: De Tainos dringen aan op erkenning als inheemse groep

Een groep personen die zichzelf identificeren als de Taino van Jamaica hebben vrijdag 12 april druk uitgeoefend op de regering om hun status als inheemse gemeenschap te legitimeren en ook een dialoog te willen over respect voor hun rechten.

De leider van de Yamaye Guani Council, Robert Pairman, dringt aan op formele erkenning voor zowel hen als de marrons, waarbij hij aan de kaak stelde dat het proces over deze kwestie in 2022 begon, maar tot stilstand is gekomen. Hij zei dat het National Heritage Fund verantwoordelijk is voor de voortgang van het proces en betreurde het gebrek aan plannen van de staat om inheemse gemeenschappen te helpen zich in de geschiedenis van Jamaica te situeren, omdat dit de volledige beoefening van hun cultuur en zelfbeschikking belemmert.

Pairman riep op tot erkenning in lijn met de Amerikaanse en VN-verklaringen over de rechten van inheemse volkeren, evenals tot een open dialoog om verzoening, landresolutie en een wetgevend kader te bereiken dat hen meer bescherming biedt.

In juni 2019 ontving Pairman de attributen als hoofd van de Jamaicaanse Hummingbird-stam (Yukayeke Yamaye Guani) en de gebeurtenis werd gezien als een uiting van een renaissance van het inheemse bewustzijn in het Caribisch gebied. Het was de eerste proclamatie van een Taino-leider sinds ze in dit land als verdwenen werden beschouwd.

error: Kopiëren mag niet!