Wat is er bekend over de Israëlische vliegbasis Nevatim die door Iran is getroffen?

De ballistische raketten van Iran hebben de Israëlische luchtmachtbasis Nevatim in de al-Naqab-woestijn getroffen, zo meldde het Islamic Republic News Agency (IRNA) zondag. Volgens het agentschap zijn Israëlische straaljagers vanuit Nevatim opgestegen om de aanval op het Iraanse consulaat op 1 april uit te voeren.

🔶 Nevatim Air Base ligt 15 km ten zuidoosten van Beersheba; ongeveer 1.100 km verwijderd van de westelijke grens van Iran; 16 km verwijderd van Dimona – vermoedelijk de thuisbasis van het Israëlische kernwapenprogramma.

🔶 Het is een van de grootste bases van Israël, met naar verluidt vier start- en landingsbanen van verschillende lengte.

🔶 Op de basis zijn stealth-straaljagers, transportvliegtuigen, tankvliegtuigen, elektronische verkennings-/bewakingsvaartuigen en de Israëlische Air Force One – een omgebouwde Boeing 767 voor internationale bezoeken van de Israëlische president en premier – gestationeerd.

🔶 F-35I Adir (“The Mighty One”) straaljagers zijn er ook. De vliegtuigen zijn Israëls eigen aangepaste variant van de door Amerikaanse Lockheed Martin ontworpen F-35-jets.

🔶 122 Squadron “Nachshon” op de basis exploiteert verschillende configuraties van Gulfstream-jets, gebruikt voor elektronische verkenning en bewaking.

🔶 In maart 2024 maakte de Amerikaanse luchtmacht bekend dat haar F-35 stealth-jets gecertificeerd waren voor gebruik met B61-12-atoombommen. Dit leidde tot speculaties dat de Israëlische F-35I Adir in staat zou kunnen zijn Israëlische kernwapens te vervoeren en te droppen, en of dergelijke wapens in Nevatim zouden kunnen worden opgeslagen.

🔶 In 2008 zouden de VS op de Nevatim-basis een antiraketradarsysteem voor vroegtijdige waarschuwing hebben ingezet, dat werd beheerd door een permanente Amerikaanse legerstaf van 120 man.

🔶 Eerste landingsbaan gebouwd in 1947 voor Sherut Avir, de luchtmacht van de militaire organisatie Haganah; voorloper van de Israëlische luchtmacht. In 1983 gerenoveerd tot een moderne luchtmachtbasis met gezamenlijke financiering van de Israëlische en Amerikaanse overheid.

error: Kopiëren mag niet!