Inwoners Nickerie geconfronteerd met vertraging bij aanvraag ID-kaart

Inwoners van Nickerie blijken te worden geconfronteerd met vertragingen en operationele hobbels bij het aavragen van hun ID-kaart bij het Centraal Bureau van Burgerzaken, CBB, te Nieuw-Nickerie.

Om hun ID-kaart te krijgen, moeten ze naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken te Corantijnpolder, en dat is niet dezelfde instelling waar zij de aanvraag hebben gedaan. Het CBB te Corantijnpolder dient volgens CBB-directrice Anastasia Kanapé-Pokie (zie foto) op dit moment uitsluitend voor het ophalen van ID-kaarten door burgers, terwijl nieuwe aanvragen gedaan moeten worden te Nieuw-Nickerie. Dit, aldus Pokie, vanwege het feit dat recente ontwikkelingen op het gebied van ID-aanvragen ervoor zorgen dat de kaarten niet tegelijk op een (1) plek aangevraagd en afgehaald kunnen worden. 

Een belangrijk punt van aandacht is volgens Pokie de decentralisatie van het ID-kaartsysteem. In tegenstelling tot eerdere situaties waarbij aanvragen centraal in Paramaribo plaatsvonden, heeft men het systeem aangepast zodat er nu in bepaalde districten ten minste één ID-booth is voor de aanvragen en het afhalen. Deze verandering streeft ernaar de noodzaak voor burgers om naar Paramaribo te reizen voor hun aanvragen te elimineren, waardoor het proces toegankelijker wordt gemaakt.

Toch zijn er volgens Pokie districten, zoals Sipaliwini, waar de implementatie van deze locaties nog in ontwikkeling is. De overheid werkt aan het uitbreiden van deze diensten, om te garanderen dat alle burgers, ongeacht hun locatie, toegang hebben tot ID-kaartaanvragen.

Verder geeft Pokie afsluitend aan het gesprek, dat er nog plannen zijn om de aanvraag- en afhaalprocedure voor Nickerie te verbeteren, hoewel momenteel alleen aanvragen verwerkt kunnen worden bij het bureau te Nieuw-Nickerie. Dit is volgens Pokie één aanvraag, waarbij de ID-kaart van een burger tien jaar lang gebruikt kan worden.

error: Kopiëren mag niet!