Het Pact van Verscheidenheid in Suriname

In Suriname zijn wij allen samengebracht onder wrange omstandigheden door de voormalige kolonisator Nederland, die zonder genade het land van de indianen innam. Vandaag de dag blijft deze oorspronkelijke bevolkingsgroep een van de meest achtergestelde segmenten in onze samenleving. Deze sombere historie heeft een land geschapen waarin geen enkele bevolkingsgroep – ongeacht ras, cultuur of religie – de meerderheid bezit. Uit deze wirwar van omstandigheden is een uniek land ontstaan dat wij nu gezamenlijk ons thuis noemen, een plek waar diversiteit onze kracht is en eenheid ons doel.

Van een verzameling gemeenschappen zijn we getransformeerd naar één volk, één natie. Afgezien van hen die zich hebben verplaatst naar het land van de kolonisator, beschikken wij als inheemse en geadopteerde inwoners van Suriname over geen andere thuisbasis dan deze. Deze realisatie brengt ons samen; de noodzaak van opbouw met rechtvaardigheid voor iedereen staat voorop. Als zodanig is het van cruciaal belang dat de indianen, onze eerste bewoners, een speciale erkenning krijgen in deze natie – een erkenning van hun historische en onvervreemdbare recht op dit land.

Het streven naar verdeeldheid dient slechts individuele belangen en is uiteindelijk geworteld in hebzucht en verraad. Als Surinamers moeten wij verder kijken dan onze verschillen en de rijke diversiteit die ons land herbergt omarmen. Samenwerking, wederzijds respect, en de viering van onze unieke mengelmoes van culturen zijn essentieel voor het bouwen van een sterk, verenigd en rechtvaardig Suriname. 

In Suriname zijn wij allen samengebracht onder wrange omstandigheden door de voormalige kolonisator Nederland, die zonder genade het land van de indianen innam. Vandaag de dag blijft deze oorspronkelijke bevolkingsgroep één van de meest achtergestelde segmenten in onze samenleving. Deze sombere historie heeft een land geschapen waarin geen enkele bevolkingsgroep – ongeacht ras, cultuur of religie – de meerderheid bezit. Uit deze wirwar van omstandigheden is een uniek land ontstaan dat wij nu gezamenlijk ons thuis noemen, een plek waar diversiteit onze kracht is en eenheid ons doel.

Van een verzameling gemeenschappen zijn we getransformeerd naar één volk, één natie. Afgezien van hen die zich hebben verplaatst naar het land van de kolonisator, beschikken wij als inheemse en geadopteerde inwoners van Suriname over geen andere thuisbasis dan deze. Deze realisatie brengt ons samen; de noodzaak van opbouw met rechtvaardigheid voor iedereen staat voorop. Als zodanig is het van cruciaal belang dat de indianen, onze eerste bewoners, een speciale erkenning krijgen in deze natie – een erkenning van hun historische en onvervreemdbare recht op dit land.

Het streven naar verdeeldheid dient slechts individuele belangen en is uiteindelijk geworteld in hebzucht en verraad. Als Surinamers moeten wij verder kijken dan onze verschillen en de rijke diversiteit die ons land herbergt omarmen. Samenwerking, wederzijds respect, en de viering van onze unieke mengelmoes van culturen zijn essentieel voor het bouwen van een sterk, verenigd en rechtvaardig Suriname. 

Sylvia Adang

error: Kopiëren mag niet!