Brazilië: Kwikverontreiniging blijft buitengewoon hoog onder inheemse Yanomami in

Terwijl de Braziliaanse regering blijft worstelen met het onderdrukken van een golf van illegale goudwinning in het Amazonegebied, blijven de Yanomami, een inheemse gemeenschap die een van de grootste reservaten in de regio bewoont, lijden onder kwikverontreiniging in haar rivieren.

Op 3 april publiceerden de Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) en het Socio-Environmental Institute een gezamenlijk onderzoek waaruit bleek dat 94% van de mensen die in negen Yanomami-gemeenschappen wonen, besmet zijn met hoge niveaus van kwik in hun lichaam.

De werkelijke omvang van de verwoesting zou echter veel erger kunnen zijn, aangezien slechts 287 van de 31.000 inheemse Yanomami aan het onderzoek deelnamen.

Haarmonsters verzameld bij gemeenschappen in de buurt van illegale mijnbouwlocaties in de noordelijke staat Roraima vertoonden de hoogste niveaus van blootstelling aan het zware metaal. Op locaties als Caju, Castanha, Ilha en anderen zagen onderzoekers alarmerende besmettingspercentages, die de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie ver overtroffen.

Sinds medio februari 2023, toen president Luiz Inácio Lula da Silva aantrad, heeft de Braziliaanse regering tientallen invallen in het Yanomami-gebied uitgevoerd door veiligheidstroepen in een poging illegale goudzoekers, houthakkers en boeren te verwijderen.

error: Kopiëren mag niet!